Fairtradová káva nebo čaj, jogurty z farmy, pomazánky, domácí chleba a dobroty vlastní výroby. To vše a mnoho dalšího bylo možné posnídat v prostorách Vyšší odborné školy v Chebu. Konala se zde Férová snídaně.

Tři desítky lidí přišly podpořit produkty, za něž pěstitelé dostali spravedlivě zaplaceno a při jejichž výrobě byl brán ohled na životní prostředí a nebyla zneužita dětská práce.

„Atmosféra byla úžasná, snídali jsme téměř do dvanácti hodin. Potraviny, které zbyly, byly darovány do Azylového domu Betlém Cheb, aby férově mohli posnídat i ti, kteří většinou nemají ani na základní potraviny," uvedla Alena Votavová, jedna z organizátorů akce.

„Do akce se zapojuje stále více lidí, to svědčí o rostoucím zájmu spotřebitelů o spravedlivě obchodované produkty a o to, kdo a za jakých podmínek pro ně například kávu nebo kakao pěstuje," sdělil koordinátor Férové snídaně Stanislav Komínek z neziskové organizace NaZemi, která akci zastřešuje. „Letos se na podporu lokálních a fairtradových pěstitelů piknikovalo na více než 100 místech republiky, počet míst se tak za poslední dva roky zdvojnásobil," doplnil Komínek.

Férovou snídani pořádalo Komunitní osvětové společenství, Farní charita Cheb a Hospic sv. Jiří.