Výstava Jazyk, písmo a tradiční kniha v Tibetu je zaměřená především na knižní a jazykovou kulturu. „Ukáže návštěvníkům tradiční tibetskou knihu, ale i moderní knihy od učebnic až po beletrii či kreslenou formu komiksu,“ přiblížil knihovník Vladimír Kalný. Rovněž představí dřevěné řezané matrice, které se používají k tisku textů, manter, modlitebních praporků či ochranných symbolů.

Doplňují ji i artefakty z běžného života Tibeťanů. Patří mezi ně například mani khorlo. „To je modlitební válec, který je oživen uvnitř uloženými modlitbami, mantrami a súrami na pruzích papíru. Každým otočením válce jsou modlitby vně i uvnitř ´čteny´,“ vysvětlil knihovník.

Na stěně v atriu jsou k vidění thangky, svinovací malby či tapisérie na látkách. Nejčastěji obsahují například obrazy božstev, některé jsou zaměřeny na svůj léčebný účinek.

Součástí výstavy bude v sobotu 8. dubna od 14 do 17 hodin workshop sypání mandal a xylografického tisku. „Kurátorka výstavy Zuzana Ondomišiová vás naučí, jak se pomocí sypání písku tvoří tibetské mandaly, a vysvětlí, proč to vlastně v Tibetu dělají,“ připojil k pozvánce Kalný. V dílně si pak účastníci workshopu budou moci vytvořit dílo, které přetrvá déle. „Z přinesených matric se budou tradičním způsobem tisknout tibetské texty a motivy podobné těm, které vystavujeme,“ doplnil.

Samotná výstava v atriu knihovny potrvá do neděle 9. dubna. Prohlédnout si ji můžete v půjčovní době včetně víkendů.