Trestním oznámením vyvrcholily spory ohledně proplácení faktur za práci na rekonstrukci chebské nemocnice. Někteří podnikatelé si stěžují, že nedostali zaplaceno. Podle nich jde o častý problém veřejných zakázek. V množství subdodavatelů se totiž peníze nemusejí dostat až k firmě, která práce fyzicky provádí. 

Oprava části pavilonu „B“ chebské nemocnice začala minulý rok v únoru.

„Od začátku rekonstrukce se na stavbě vystřídaly desítky firem a živnostníků,“ říká Václav Červeňák, majitel firmy, který se proplacení faktur nedočkal. „Většina odešla, protože nedostávali zaplaceno. Problémy s proplácením faktur jsou zde od začátku. Moje společnost jich nemá proplacených už devět, což je asi 850 tisíc korun,“ popisoval. Václav Červeňák má i jiné zakázky, a tak měl možnost své zaměstnance vyplatit z dalších prostředků. „Je na čase, aby stát subdodavatele dobře ochránil,“ řekl.

Ladislav Papp a jeho zaměstnanci na stavbě pracovali už od zahájení oprav. On však už své prostředky vyčerpal, neměl tak z čeho brát na výplaty. Stavebník ale podle svých slov stále věřil, že se dá celá záležitost do pořádku. „Musel jsem si půjčit i na cestu na Slovensko, kam jsem jel na pohřeb,“ řekl. Kvůli neproplaceným fakturám má teď mezi svými bývalými zaměstnanci špatné jméno. „Je to opravdu problém. Ta suma, kterou jsem nedostal, jde do statisíců.“

Podle zjištění Chebského deníku nejsou jediní, kdo neměl dostat své peníze. Shodují se na tom, že jsou pro ně subdodávky na státních zakázkách problematické. „Z jiné státní zakázky mi nebylo doplaceno 1,7 milionu korun,“ podotkl Václav Červeňák. Podle stavebníků si nelze v době krize vybírat, zda a jakou práci vezmou.

Chebská nemocnice spadá pod Karlovarskou krajskou nemocnici, jejímž vlastníkem je Karlovarský kraj. „Situací se budeme zabývat,“ reagoval na dotaz Deníku hejtman Josef Novotný. Jak podotkl, ze strany kraje byly veškeré pohledávky uhrazené.

Problémy na své straně nepřipouští ani generální dodavatel stavby, sdružení společností HOCHTIEF CZ, a. s., ALGON, a.s., a THERMIA-BAU, a.s. Konsorcium si pro subdodávky vybralo společnost Peter Vaňo SATO. Petr Čejka ze společnosti ALGON, a.s., za celé sdružení ale odmítá, že by někomu nezaplatili za odvedenou práci. „Konsorcium společnosti řádně a včas uhradilo faktury za veškeré práce, které na stavbě provedla v odpovídající kvalitě,“ sdělil Čejka.

„Ale například některé zednické práce nebo práce na fasádě, které nebyly řádně provedené, bylo nutné opravit a uvést do odpovídajícího stavu a v těchto případech nebylo možné finanční nároky za špatně odvedenou práci uspokojit,“ sdělil s tím, že i proto byla před časem firma SATO ze zakázky vykázaná. Jak dodal, problém je podle něj mezi společností Peter Vaňo SATO a jeho subdodavateli.

Deník kontaktoval i Petera Vaňa, majitele společnosti, který přislíbil, že se k problému vyjádří. I přes několikerá upomenutí tak neučinil.

Situací ohledně neproplacených faktur se už zabývají i kriminalisté, to potvrdil krajský mluvčí policistů Pavel Valenta. „Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality případ prošetřují,“ sdělil.
Dotčení stavebníci, jako třeba Václav Červeňák, se k podanému trestnímu oznámení patrně také připojí.

Podnikatelé doufají, že podobným komplikacím zabrání nový zákon.

„Od 1. dubna platí novela zákona o veřejných zakázkách,“ uvedl senátor za Chebsko Miroslav Nenutil. Podle jeho slov nebylo rozhodně správné, když se stala například vítězem veřejné zakázky na stavební práce firma, která neměla ani bagr. „Novela tento stav alespoň zčásti již řeší povinností doložit své subdodavatele už při přihlášení se do soutěže.“