Letošní téma se totiž točí kolem canisterapie.

Pomyslný most mezi zdravými a handicapovanými lidmi začali účastníci akce stavět při canis dílně, která se konala v Základní škole Úšovice v Mariánských Lázních. Desetiletý Flíček a jeho dva malí kamarádi zdravým i postiženým dětem ukázali, že pejsci mohou sloužit jako polštář nebo matrace a svou pomocí dokáží uvolnit svalstvo postižených.

Jak se leží na Flíčkovi, si mohla vyzkoušet i handicapovaná Anička z Domu pro osoby se zdravotním postižením Pramen v Mnichově. „Flíčka znám, už byli i u nás v domově," řekla. „Je strašně hodný a moc kamarádský. Je sice velký, ale strach z něho nemám vůbec."

Cílem Festivalu porozumění je spojit mezi sebou zdánlivě neslučitelné světy. A právě během několikadenního festivalu je vidět, že se organizátorům akce za šestnáct let podařil velký kus práce. Vedle sebe seděly a vzájemně spolupracovaly dámy z Pramenu, handicapované děti i děti z místní základní školy. A co víc, nikomu na tom nepřipadalo nic divného.

A jak vlastně vznikl nápad pořádat Festival porozumění? „Napadlo nás to v průběhu výstavy fotografií," vzpomněl na rok 1999 otec festivalu Josef Slowík. „Zájem o akci, která přibližovala život v ústavu, byl tak povzbuzující, že přímo vyzýval k dalšímu kroku ve snaze přibližovat uměle oddělené světy lidí postižených a nepostižených."

Festival pokračuje i v dalších dnech. Dnes se uskuteční v prostorách Základní školy Úšovice další canis dílna s ostravským sdružením DOGma a odpoledne do Mariánských Lázní zamíří herečka Bára Štěpánová, aby v anglikánském kostele zahájila vernisáž fotografií tří neslyšících autorek. Závěr Festivalu porozumění bude už tradičně patřit programu, který bude moderovat herec Jaroslav Dušek.