Strach a obavy. Tak se dá nazvat současná situace v malých obcích poté, co se začalo hovořit o návrhu Českého telekomunikačního úřadu na stanovení minimálního počtu pošt.

Podle návrhu by v celé České republice místo 3 200 poboček České pošty mělo zůstat pouze 2 100 z nich. Lidé i představitelé obcí se tak ptají, která z nich přijde o svou poštu. „Lidé tady strach ze zavření pošty opravdu mají," potvrdil Deníku senior František z Dolního Žandova.

„Naše pobočka už jednou na seznamu ohrožených pošt byla. Zatím funguje, a to pouze ve všední dny od 13 hodin do 16 hodin. Někdo možná namítne, že je to málo, ale my jsme šťastní i za to," uvedl.

Návrh Českého telekomunikačního úřadu vychází z vyhlášky, která určuje takzvané parametry dostupnosti. „Toto opatření radikálně ohrozí dostupnost poštovních služeb, a to výhradně na venkově," uvedla Jana Juřenčáková, předsedkyně Sdružení místních samospráv.

Na sdružení se začali obracet starostové, kteří mají obavu právě o tu svou poštu. „Pokud k redukci poboček dojde, mnoho lidí bude mít problémy," řekla Dana Horká z Velké Hleďsebe.

„Ve Velké Hleďsebi je pošta, v sousedním Drmoulu je také a pošta je rovněž v Mariánských Lázních. Obce od sebe přitom nejsou tak vzdálené. Může se tedy stát, že poštu u nás i v Drmoulu zavřou, protože se může zdát, že jsou Mariánské Lázně blízko. Nikdo si už ale neuvědomí, jak složité bude například pro důchodce dostat se na poštu."

Své o uzavření poboček ví například v Nebanicích, Vojtanově nebo v Mnichově. V těchto obcích se poštovní pobočky uzavřely už před lety.

Naděje na znovuotevření nedávno svitla Nebanicím. Zatím se však nepodařilo najít kvalifikovanou sílu.

„Pro občany obce je pošta důležitá, zvláště pro starší," uvedla starostka Jitka Vlková. „V létě také chybí turistům, kteří sem míří," dodala starostka.