„Františkovy Lázně jsou na životním prostředí bezprostředně závislé. Je naší povinností o něj pečovat,“ tvrdí starosta města Jan Kuchař.

„Ekologický vůz pro městské strážníky je jen kapkou v moři našich kroků k ochraně životního prostředí. Takové kapky ale tvoří moře,“ podotýká starosta.

Hybridní pohon představuje kombinaci elektromotoru s benzínem. Hybridy se samy dobíjejí při brzdění, při kterém se vytváří energie. Hlavními výhodami jsou především nízká spotřeba paliva a nízké provozní náklady. Průměrný dieselový motor navíc znečistí životní prostředí ročně zhruba 2,3 tun emisí, hybrid jich vypustí asi o tunu méně.

Při rozjezdu nebo pomalém průjezdu v obytné zóně využívá hybrid jen elektrický pohon, takže je úplně tichý a nikoho neruší.

„Už po prvním měsíci provozu jsme viděli, že spotřeba oproti původnímu dieselovému automobilu klesla zhruba na třetinu. Každým rokem najezdíme zhruba 30 tisíc kilometrů, to znamená úsporu asi 85 000 korun,“ vyčíslil starosta Františkových Lázní Jan Kuchař.

Hybridní vozy si české radnice obvykle nepořizují. Starosta Kuchař ale tvrdí, že právě státní správa by měla jít v ekologických pohonech příkladem.

Nácvik sebeobrany. Ilustrační foto
Městská policie připravila další kurz sebeobrany pro ženy