Velkou nespokojenost vzbudila u veřejnosti v Karlovarském kraji zpráva o tom, že by se měly údajně zavřít některé ze středních škol a gymnázií. Mělo by se jednat například o školy v Aši, Nejdku, Chodově, Lokti a Horním Slavkově. Nejvíce pobouřila zřejmě obyvatele Aše, kteří o zrušení školy slyšeli v minulosti mnohokrát. Rodiče i veřejnost z chebského regionu začali sepisovat petici za zachování školy. Na té se během týdne nashromáždilo několik tisíc podpisů.

„Na této škole mám vnučku. Proto si důrazně nepřeji, aby se škola rušila," řekla Jarmila Štěpánková z Aše. „Nechápu důvod, proč by se měla tak velká škola v ašském výběžku rušit. Vždyť nám tu skončilo tolik podniků. Tak doufám, že se nám povede školu zachránit," uvedla rozhořčená Štěpánková s tím, že podle ní jsou na ašském gymnáziu jedni z nejlepších učitelů.

„Nejlepší by bylo, kdyby mezi Františkovými Lázněmi a Hranicemi natáhli ostnatý drát a bude to hotový," rozčiloval se jeden z protestujících rodičů, který si nepřál být jmenován.

„Nemáme tu už ani pořádné zdravotnické zařízení ani velké firmy a teď nám chtějí ještě vzít školu? To snad nemyslí vážně," rozohnil se rodič.

Nespokojeni se situací ve škole jsou také samotní pedagogové.

„Potřebujeme od kraje, aby přišel s nějakou určitou koncepcí, ve které bude deklarovat, že v Aši gymnázium a střední odborná škola zůstane," uvedl kantor Petr Jelínek, který se od srpna stane novým ředitelem školy. „Bylo by dobré, aby kraj sám určil, že v Aši se bude vyučovat určitý studijní obor, ale ten by se neměl následně objevit na žádné střední škole na Chebsku, abychom se nestali sami sobě konkurencí," uvedl Jelínek. „Stalo se například, že jsme zde otevřeli nový obor s názvem Informatika v ekonomice a následně tento obor otevřeli i v Sokolově, Chebu i Karlových Varech," posteskl si Petr Jelínek.

Největší rozhořčení však zažívají rodiče, kteří by v případě zrušení školy museli své studenty přehlásit na jinou školu. „Je důležité, aby rodiče, kteří žijí v Aši, mohli posílat své děti do školy v Aši, a ne aby je zaváželi do vzdělávacího zařízení v Chebu," uvedla za všechny další rodiče Alena Žohová z Aše.

Ašské gymnázium by se mělo údajně uzavřít v září 2014. „Dojíždění je opravdu nepříjemná záležitost, takže ve finále se může stát, že studenti budou odjíždět do školy po šesté hodině a vracet domů se budou také po šesté hodině, čímž přijdou prakticky o velkou část svého volného času," dodala Alena Žohová.

Zpráva o zrušení školy Aši nenechala v klidu ani starostu města Dalibora Blažka.

„Opravdu nechceme, aby nám krajští zastupitelé snižovali životní úroveň dětí a následně od nás vyžadovali zvýšené náklady na život," podotkl Dalibor Blažek. „Tvrdě se chceme zasadit o to, aby se začalo pracovat na specifické koncepci a abychom se k tomu mohli vyjadřovat. Do poslední chvíle musíme všichni bojovat o to, aby nám gymnázium v našem městě zůstalo," zdůraznil Dalibor Blažek. „A nejlepší by bylo, kdybychom se spojili i s ostatními školami v kraji a společně tak bojovali o zachování," uzavřel Dalibor Blažek.

Václav Sloup, krajský náměstek pro školství (KSČM), se do Aše chystá už v pondělí. „Nikdo mě nekontaktoval, pozval jsem se sám. Starosta Blažek pozval některé krajské i městské zastupitele a starosty, mělo by jít o širší plénum," uvedl. A s čím do Aše jede? „Škola v Aši se rušit nebude. Náměstek sdělil, že hledá jiné možnosti," uvedla Jana Pavlíková, krajská mluvčí.

Dnes by také kraj měl zveřejnit první část stabilizace středního školství v kraji. Starostové, rodiče i studenti si Obecné závěry analýzy stavu krajského školství a podklady k stabilizaci školství budou moci přečíst na internetových stránkách školského portálu www.kvkskoly.cz.