Učitelé dokonce sepsali otevřený dopis společně s peticí, kterou chtějí předat Radě Karlovarského kraje a hejtmanovi. Rádi by, aby náměstek Václav Sloup, který prý chce zredukovat počet gymnázií ze současných osmi na pouhá tři, zvážil své jmenování.

Nespokojení studenti chebského gymnázia dokonce založili facebookovou skupinu s názvem 'Po třešních je průjem aneb nestůjme jako solné Sloupy', ve které se sdružují a jednají o tom, jaké kroky by měli učinit.
Původním plánem studentů bylo svolat na pondělí 3. prosince protestní demonstraci, při které by jasně dali najevo, že nesouhlasí se jmenováním Václava Sloupa na takto pro budoucnost důležitý post.

Po dalších jednáních se však studenti rozhodli, že nejrozumnější bude začít svoji aktivitu tím, že osloví Václava Sloupa v otevřeném dopisu a budou čekat na jeho reakci. Podle ní poté zváží další kroky, což může vyústit i ve zmiňovanou demonstraci.

Deníku se podařilo promluvit s iniciátory této aktivity. „O dosazení pana Sloupa jako náměstka hejtmana pro školství jsem se dozvěděl formou nenápadného upozornění rozeslaného mezi lidi," uvedl jeden z nespokojených studentů chebského gymnázia Johan Hannsmann. „Začal jsem si tedy zjišťovat bližší informace a snažil se najít možné důsledky pro naše školy a obzvláště gymnázia.

Zjistil jsem poměrně znepokojivé věci, a to že v programu komunistické strany je něco ve smyslu ořezání gymnázií ve prospěch učilišť, což chápu tak, že se za prvé zavřou některé osmileté cykly gymnázií, za druhé se omezí rozsah výuky gymnázií a možnost volitelných předmětů. I přesto, že mě by se to už nemělo dotknout, velice mi to vadí," upřesnil student předposledního ročníku gymnázia Hannsmann a upřesnil, co jejich skupina vlastně požaduje.

„Jde nám v první řadě o to, aby se o školství staral člověk, který má k tomuto resortu aspoň nějaký vztah, měl by to být tedy bývalý či současný učitel nebo něco podobného. A také bychom neradi, aby člen Komunistické strany Čech a Moravy zastupoval post školství, neboť víme z historie, jaké to nejen se školstvím bylo," upřesnil student chebského gymnázia Hannsmann a dodal: „Osobně pana Sloupa neznám, takže bych neměl soudit, ale přečetl jsem si vše, co se dá najít a z jeho minulosti mi připadá, že to opravdu není člověk, který by tento post měl zastupovat. Upřímně, někdo, kdo dělával za totality politruka, by měl být 'patron' nad studenty z Karlovarska," dodal.

Názory studentů

Podobné názory mají i další studenti, například Jan Doležal řekl: „Pan Sloup, jakožto bývalý velitel pohraniční stráže za minulého režimu, není dostatečnou morální ani fyzickou autoritou pro tento post. Nemá zkušenosti s tímto oborem a také nesouhlasím s kroky, které chystá udělat Karlovarský kraj – jakožto zřizovatel středních škol v tomto kraji – má dlouhodobě, pod vedením KSČM a ČSSD, v programu snížení počtu středoškolských studentů. Tento krok by mohl vést v konečném důsledku i k zániku nejúspěšnější školy v regionu – Gymnázia Cheb," řekl student svůj názor a pokračoval. „Myslím, že by pan Václav Sloup neměl být na tomto postu, z důvodů jeho velmi velké angažovanosti v minulém režimu, a také pro jeho nedostatečné zkušenosti v tomto oboru," dodal.
Student Pavel Matička dodává: „Zastávám názor, že pokud chce někdo působit v této funkci, měl by mít přinejmenším základní zkušenosti z chodu školství."

Proti jsou také pedagogové

Svůj nesouhlas vyjádřili také kantoři z Karlovarského kraje v otevřeném dopisu hejtmanovi a radě Karlovarského kraje, jehož znění je na druhé polovině stránky.
Radní by tento podnět měli nejspíš projednávat na svém pondělním hlasování „Určitě se jím budeme zabývat, do koše ho nehodíme," řekl hejtman Josef Novotný.

„Prohlášení pro tisk uvedeme až v pondělí," uvedl spoluautor otevřeného dopisu a kantor ostrovského gymnázia Ivan Machek.
Vedle otevřeného dopisu se kantoři také podepisovali pod petici, od které si slibují, že by mohla přimět Václava Sloupa, aby se vzdal svého postu náměstka hejtmana. Učitel chebského gymnázia Milan Kůtek uvedl: „Je morálně i profesně naprosto nepřijatelné, aby takovýto člověk byl náměstkem hejtmana pro školství ve státě, který se považuje za demokratický. Profesí, kterou si vědomě vybral a na níž si za minulého režimu postavil kariéru, byl politruk u Pohraniční stráže.

Ta ale fakticky strážila socialistické hranice pouze z jedné strany, tedy před uprchlíky za svobodou. Pro mě tak pan Sloup bohužel symbolizuje a zosobňuje to nejhorší z tehdejší doby. Podplukovník ve výslužbě mi nijak nevadí, ale podplukovník ve školství – to je horší než zlý sen," dodal.

„Podepsal jsem se pod petici, jelikož jsem zažil komunistickou éru," přisvědčil kantor chebského gymnázia Martin Chára.

Reakce náměstka Václava Sloupa

„Zatím jsem nezaznamenal, že by se studenti středních škol bouřili v souvislosti s mým zvolením do funkce," uvedl náměstek hejtmana pro školství Václav Sloup ve čtvrtek odpoledne. „Funkce náměstka pro školství, mládež a tělovýchovu je především funkcí politickou a manažerskou. Ve své práci se zabývám především ekonomickou stránkou mnou řízené oblasti a tím, aby pedagogové, ředitelé a ostatní pracovníci škol zřizovaných krajem měli prostor a podmínky pro výkon jejich vysoce odpovědné práce. Výchovu a výuku organizují ředitelé škol a spolu s pedagogy ji realizují, což je jejich povolání a poslání a do tohoto procesu nezasahuji a zasahovat nebudu," upřesnil náměstek Sloup a pokračoval. „Studentům mohu slíbit, že budu podporovat školy ve vytváření podmínek pro jejich studium a přípravu na budoucí povolání. Stejně jako dosud budu podporovat různé znalostní, sportovní soutěže škol a velmi mne bude těšit, když v těchto soutěžích uspějí studenti našeho Karlovarského kraje," dodal.