Akci připravil Miroslav Stulák, hlavní organizátor a pedagog z Gymnázia Cheb. Studenti, kteří v krajském kole budou úspěšní, se následně utkají v celostátním kole na podzim 24. listopadu. Krajské kolo se uskutečnilo najednou v jeden čas ve všech zmíněných krajích.

„Do dějiště krajského kola, zpravidla vybraného gymnázia, jsem odeslal velkou obálku, v níž byly tři další zapečetěné obálky. V jedné je soutěžní zadání pro studenty, ve druhé se nachází otázky a správné odpovědi pro hodnotící komisi a do třetí následně komise vloží vyhodnocené testy účastníků krajského kola a pošle ji zpět k archivaci do Chebu," vysvětlil Miroslav Stulák.

Krajské kolo dějepisné soutěže začalo pořádat Gymnázium Cheb od roku 2014, a to vzhledem k mimořádnému zájmu. 

„Letošního XXV. ročníku soutěže se zúčastnilo téměř 250 gymnázií z obou republik. Původně se přihlásilo 275 škol, ale některá tříčlenná družstva z obav před náročností soutěže účast nakonec odřeknou. Z krajského kola pak i letos vzejde tradiční počet 75 gymnázií, která se utkají dne 24. listopadu 2016 v Chebu. Studenti budou soutěžit ve znalostech československých dějin od osvobození Československa v květnu 1945 do konce roku 1948," poznamenal pedagog Stulák.

V roli odborných garantů se letošního ročníku opět zúčastní významní a respektovaní historici Jan Rychlík, Jaroslav Šebek a významný slovenský historik Roman Holec, dále pak jako hosté univerzitní profesoři Petr Čornej, Milan Hlavačka, Petr Vorel a další.

„V posledních ročnících se daří do zadávání otázek IV. kola zapojovat prostřednictvím velkoplošné obrazovky osobnosti obou republik, mezi nimiž byli například přední umělci Zdeněk Svěrák, Marek Eben, Viktor Preiss, Magdaléna Vášáryová, Štefan Kvietik anebo Karel Gott," poznamenal Miroslav Stulák.

Na bezproblémový průběh krajského kola v obou zemích dohlížela třída 7.A chebského gymnázia.

„Každý kraj má e-mailový i telefonní kontakt na ´svého´ studenta, který by jim ve spolupráci se mnou pomohl s případnými potížemi," popsal Miroslav Stulák.

Kdo by si ale myslel, že za soutěží stojí mnohačlenný tým organizátorů, velmi by se zmýlil. Pořádá ji totiž sám pedagog, kterému pomáhá několik současných studentů gymnázia a také absolventů školy.

Soutěžící měli na vypracování otázek 60 minut, testy museli hned poté přítomní pedagogové dějepisu vyhodnotit a odeslat zpět. Dějepisná soutěž je oblíbená také díky cenám, které získá všech 300 účastníků chebského finále. Jde například o různé knihy věnující se historii. Na to je však třeba sehnat sponzory, za nimiž se Miroslav Stulák pravidelně vypravuje také do Bratislavy. „Na finančním zajištění se kromě desítek firem a podnikatelů podílejí ministři vlády České republiky, členové Poslanecké sněmovny i Senátu PČR, zastupitelé Karlovarského kraje, řada zastupitelů města Cheb, setkání mladých historiků dále finančně podporují desítky městských úřadů České republiky, městských a obecních úřadů Karlovarského kraje a také krajské úřady České republiky. Poslední ročníky finančně podpořili i představitelé vlády a poslanci Národní rady Slovenské republiky, za což všem patří velký dík," dodal Stulák.