S dvaadvaceti zajímavými projekty dorazili do chebského gymnázia studenti z celého Karlovarského kraje. Konala se zde totiž Krajská přehlídka Středoškolských odborných prací (SOČ).

Studenti si vybírají témata z 18 oborů, humanitních i technických. „Pro studenty je soutěž velmi dobrou zkušeností,“ řekla Pavla Jalovcová, krajská koordinátorka SOČ. „Vyzkouší si, jaké je odpovídat na leckdy záludné otázky komise,“ vysvětlila s tím, že zde prezentované práce často slouží i jako základ bakalářských prací. Podle koordinátorčiných slov nebyla ani letos nouze o velmi zajímavé práce.

Student chebského gymnázia Lukáš Gold se zabýval budoucností českých mezinárodních letišť.

„Od mala mě letadla fascinovala a rád bych studoval dopravní fakultu na ČVUT,“ vysvětlil svůj výběr. „Nad prací jsem strávil desítky hodin práce.“ Nejdéle prý trvalo prostudování všech podkladů. Ani pak ale neměl vyhráno, čekala jej řada výpočtů. Ale vyplatilo se, do republikového kola postoupil.

Pro Davida Kirimiho z ostrovské střední průmyslové školy nebyly letošní SOČ žádnou novinkou. Do projektu se zapojil už potřetí.

„Pokaždé jsem programoval hru,“ popisoval. Ta první byla určená do mobilního telefonu, další do počítačů. Tu poslední vytvořil dokonce ve 3D. Není divu, že v programování vidí student také svou budoucnost. „Kdybych se živil programováním her, bylo by to ideální – je to totiž moje hobby.“

Ocenění byli studenti, kteří skončili do třetího místa. Finanční odměnu pro ně připravil generální partner soutěže, Česká spořitelna. Ačkoliv byly všechny práce zajímavé, do celostátního kola postoupili jen ti nejlepší soutěžící. Komise poslala dál Lukáše Golda, Annu Sýkorovou z Gymnázia a obchodní akademie Mariánské Lázně, tým Gabriely Novákové a Kamily Teplé z 1. českého gymnázia Karlovy Vary, Martina Štolla ze Střední průmyslové školy Ostrov, Kryštofa Zindra z 1. českého gymnázia Karlovy Vary, Barboru Vokatou z Gymnázia a obchodní akademie Mariánské Lázně a Kamilu Jánskou ze Střední průmyslové školy Ostrov. Jedna práce byla zaslaná k licitaci ústřední komisi.

SOČ je soutěží talentovaných středoškoláků v řešení odborných problémů v 18 vědních oborech. Soutěž probíhá zpravidla ve třech kolech formou soutěžních přehlídek, kde soutěžící své práce obhajují. Nejúspěšnější řešitelé jsou často vybíráni k účasti na obdobných mezinárodních soutěžích.
Cílem soutěže je vést žáky k samostatnému a tvořivému přístupu.