Jak nejlépe poznat cizí kulturu, její zvyklosti a osudy cizinců? U oběda! O tom je přesvědčeno občanské sdružení Slovo 21, které už podeváté uspořádalo sérii multikulturních obědů po celé republice a Evropě. V Chebu se do projektu s názvem 'Rodina odvedle' zapojila také rodina Šímova, která u sebe hostila rodinu mongolské národnosti z Aše. Tradiční svíčková jim prý moc chutnala.

„Během nedělního odpoledne se v sedmi různých evropských zemích sešly stovky místních rodin a cizinců," prozradila koordinátorka projektu pro Karlovarský kraj Anna Berkovcová. „V Karlovarském kraji jich bylo šest, z toho se dvě setkání uskutečnila právě na Chebsku. Rodina Šímova z chebských Hájů u sebe doma hostila mongolskou rodinu. Lefterobovi (turecké národnosti) hostili u sebe doma Čechy. Ještě jedno setkání se uskutečnilo v Lokti, kde k sobě Češi přijali Turky. Vše proběhlo bez nějakých větších komplikací," dodala Berkovcová.

„O projektu 'Rodina odvedle' jsem se dozvěděla přímo od paní Berkovcové," uvedla Kateřina Šímová, která pro své hosty připravila pravou českou svíčkovou. „Pracujeme spolu totiž v jedné mateřské škole a nějak jsme se o tom začaly bavit. Do té doby jsem o 'Rodině odvedle' nic nevěděla. Doma jsme zvyklí jíst ve velkém počtu lidí, takže to pro nás nebylo nic nového. Našim hostům jsem připravila svíčkovou," upřesnila Šímová a pokračovala. „Z celého setkání mám však velice rozporuplné pocity. U mongolské rodiny jsme totiž neviděli snahu nějak komunikovat. Velkým problémem totiž byla jazyková bariéra, kterou se nepodařilo překonat," dodala s tím, že to zprvu vypadalo, že Mongolům svíčková nechutná, ale poté si dvakrát přidali.

„O projektu 'Rodina odvedle' jsme se dozvěděli od kamarádky Sáry, která se projektu už také před několika lety zúčastnila se svojí rodinou. Svíčková byla moc dobrá. Párkrát už jsme ji v Čechách měli. Syn, který navštěvuje ašskou základní školu, zná české jídlo a zvyky velice dobře," dodali Mongolové.