„Tento nápad jsem dostal minulý rok, kdy jsem dostal nabídku zúčastnit se nejdelšího závodu planety RAAM Race across America," uvedl handicapovaný Heřman Volf, duchovní otec závodu. „Startovné však bylo tak velké, že jsem nejel a rozhodl se udělat podobný závod u nás," upřesnil.

Čtyř- nebo osmičlenné závodní týmy mají 111 hodin na to, aby se dostaly z Trojmezí u Aše, kde závod začal, přes celou Českou i Slovenskou republiku do Velkých Kapušan a zpět do cíle v Praze. Celá štreka bude mít kolem dvou tisíc kilometrů a je na každém týmu, jakou zvolí trasu. Všechny týmy, které se vydaly na svou pouť, jsou zároveň patrony jednoho člověka s postižením.

„Celá příprava trvala přibližně půl roku a dělali jsme ji ve třech lidech. Uvidíme, zda se to dá za 111 hodin zvládnout," uvedl Volf a upřesnil, jak se dostal na invalidní vozík. „Jsem nešikovný lyžař a zhruba před sedmi lety jsem nešťastně upadl na lyžích a od té doby sedím na vozíku. Snažil jsem se nebýt brzdou pro svou rodinu, a tak jsem začal aktivně žít. Na handbiku (speciálně vyrobeném kole, na kterém se 'šlape' rukama poznámka redakce) jezdím asi pět let. Trvalo mi dva roky, než jsem se dostal do normálního života, a rok, než jsem našel dostatek financí na pořízení handbiku a dalších kompenzačních pomůcek."

Další handicapovaný, Jan Krauskopf z Plzně, také vyrazil na dva tisíce kilometrů dlouhou trasu. „Před několika lety jsem měl bouračku na motorce. Bylo poměrně těžké se dostat do normálního života, ale pomohla mi spousta lidí a kamarádů," upřesnil důvod, proč sedí na vozíčku. „Na tento maraton jsem se moc těšil. Nemohu se dočkat, až budeme na Slovensku. Zdejší region poměrně dobře znám, neboť pocházím z Plané, a tak se nemohu dočkat, až budeme pod Tatrami," dodal.

Starosta Hranic Miroslav Picka, který závod odstartoval, uvedl: „Jsme rádi, že závod startoval od nás. Organizátorům podobných akcí vycházíme vždy rádi vstříc."