Studenti z celé České republiky rozhodovali v jedinečné anketě o tom, jaké gymnázium je podle nich to nejlepší. Titul 'Gympl roku 2012/2013' nakonec putuje do Svobodné chebské školy!

Anketu uspořádala Česká studentská unie společně s několika dalšími organizacemi. Chyběl jim žebříček škol podle studentů.

„Pohled studenta na jeho školu je podle nás zásadní a vypovídá o kvalitě daného gymnázia," uvedla Zuzana Věšínová, koordinátorka projektu. „Posouzení kvality gymnázia z pohledu studentů je i kritérium, podle kterého by se měli řídit budoucí studenti, nyní žáci základních škol. Těm chceme projektem pomoci v jejich rozhodování, na jaká gymnázia se hlásit," vysvětlila.

V anketě mohli studenti dávat plusové i minusové body. Ti oslovení ale školu jen chválí. Například septimánka Dominika Gabuždová si myslí, že škola vyhrála například díky individuálnímu přístupu učitelů. „Učivo také obohacují řadou zajímavých informací." Jak podotkla, učí se navíc v přátelském, rodinném prostředí. „Jsem zde opravdu spokojená," řekla.

Podle septimána Mika Havla jsou největším pozitivem školy třídy s malým počtem žáků. „Proto je zde lepší spolupráce učitelů s žáky, a dokážeme se tak naučit více," podělil se o svůj názor. „Dále u nás probíhá výuka v blocích, což je pro některé předměty vhodnější a probereme tak více témat. Látka pak není tak roztříštěná." A proč podle něj škola vyhrála?

„Tím, že naši školu navštěvuje méně žáků, držíme více při sobě a to zpevňuje kolektiv. Naše škola má výborné výsledky v olympiádách, předmětových soutěžích i maturitách. Absolventi naší školy jsou úspěšní i při přijímačkách na vysoké školy, z čehož vyplývá, že je naše škola na dobré úrovni," dodal.

Titul je největší odměnou pro pedagogy a vedení školy.

„Pro nás učitele je to velké povzbuzení a utvrzuje nás to v přesvědčení, že školu dělají především lidé. Na poli vybavenosti bychom byli jistě velmi průměrní, i když se v minulém roce město Cheb zasloužilo o výrazné zlepšení prostředí školy," řekl Jindřich Papež, zástupce ředitelky školy. „Jsme velmi rádi, že se naši studenti cítí ve škole dobře a navzájem pěstují spolu s učiteli sounáležitost s tímto ústavem. Snad je to tím, že každý z žáků pociťuje ze strany učitelů nepředstíraný zájem. Děkuji všem pedagogům školy, že svojí nadstandardní péčí přispěli k pohodě a vzájemnému respektu mezi žáky a učiteli. Děkuji i studentům, že nám to cestou hlasování dali najevo," podotkl.