Tento významný český botanik a zahradník přišel do lázeňského městečka přesně před dvě stě lety. Mariánské Lázně se u příležitosti tohoto výročí pustily do opravy jeho náhrobku na místním hřbitově.

Místo posledního odpočinku se tak dočkalo renovace. „Náhrobek tak opět krášlí travertinová zeď s plaketou a původním nápisem Václav Skalník tvůrce parků a města Mariánských Lázní. Lidé si tak budou moci připomenout, že nebýt velkorysosti a nadhledu tohoto člověka, nebylo by dnes naše město tak půvabné a příjemné pro život,“ vysvětlila spoluautorka projektu Zora Rákosová.

Náhrobek původně umělecky ztvárnil sochař Břetislav Benda. Od té doby už byl ale několikrát opravován. Právě nejnovější rekonstrukce mu ale vrátila původní podobu. „Oprava trvala několik týdnů, bylo potřeba opravit a zrekonstruovat mosaznou plaketu Václava Skalníka a část kamenného nápisu, který se dochoval. Bohužel, původní travertinové obložení, které se zachovalo jen částečně, nebylo možné znovu použít, a tak bylo potřeba vytvořit nové. Veškeré opravy provedl místní kameník Stanislav Junek a přišly včetně materiálu na přibližně 100 tisíc korun,“ prozradil vedoucí odboru Investic a dotací mariánskolázeňské radnice Petr Řezník.

Václav Skalník vypracoval plán terénních a sadových úprav, které později daly vzniknout krásným parkům, kterými jsou dnes Mariánské Lázně proslulé. Za zmínku stojí i jeho práce v Karlových Varech, kde vytvořil tamní nejstarší sady.

Kromě náhrobku připomíná umělce jeho busta na Hlavní třídě, Skalníkův park a Skalníkova ulice.

Ladislav Bartůněk

ÚSPĚCH. Mariánskolázeňští harmonikáři si po Mexiku podmanili i Itálii.
Harmonikáři dobyli Itálii