Do konce srpna půdami prošlo téměř sedm stovek návštěvníků. Lidé si tak uvědomují, že se jedná o evropskou raritu. Jeden z krovů pochází totiž až ze 14. století. Navíc se od těch dob vůbec nezměnily. Takže lidé se při procházce půdami měšťanských domů vrací o několik století zpět. Prohlídky budou pokračovat i během podzimu a zimy.

O zpřístupnění této jedinečné památky se zasloužil Nadační fond Historický Cheb. „Evidence provozu prohlídkové trasy nabídla první čísla. Ta zatím nemůžeme hodnotit, možnost navštívit krovy je naprosto unikátní a ojedinělou záležitostí, která v republice nemá srovnání. V letních měsících prošlo trasu 611 platících návštěvníků na 46 prohlídkách v českém či německém jazyce. Dalších zhruba 50 návštěvníků vidělo krovy bezplatně, jednalo se o průvodce, novináře, historiky, pracovníky památkového ústavu a dalších spolupracujících subjektů,“ informovala Marcela Brabačová, vedoucí oddělení kultury a cestovního ruchu.

Navíc poptávky po prohlídkách jedinečných půd neutichají ani v těchto dnech. Provoz trasy zajišťuje po technické stránce odbor správy majetku, jehož pracovníci na půdách provedli některé bezpečnostní zásahy, navíc také vytvořili přívětivé podmínky pro návštěvníky.

„V gotickém průčelí Schirndingerova domu navíc došlo například k sejmutí ochranných sítí proti holubům a instalaci bezpečnostního skla. Tím je umožněno turistům pořizování fotografií náměstí z neobvyklého místa a výšky. Také instalace osvětlení na jedné z půd umožňuje v jinak tmavém prostoru dokonalý pohled na kvalitu tesařského provedení krovu v celé jeho výšce,“ poznamenala Marcela Brabačová.

Péči o turisty a služby spojené s provozem trasy zajišťuje Turistické infocentrum. Jeho pracovnice prodávají vstupenky na prohlídky, informují návštěvníky o této speciální možnosti, evidují počty zájemců a mimo jiné jsou schopné prohlídku zajistit i v čase mimo oficiálně vyhlášené termíny.

Zámek Kynžvart.
Kynžvartský zámek ukazuje vzácné předměty z depozitu