Otevření chebského Retromusea se kvapem blíží. První návštěvníci jej budou moct navštívit 17. února a první výstava bude věnována fenoménu kdysi tak populárních a oblíbených botasek.

Schillerův dům, který sousedí s Galerií výtvarného umění (GAVU) v Chebu, musel projít několikaměsíční rekonstrukcí. „V současné době již v muzeu instalujeme expozici," uvedl Marcel Fišer, ředitel GAVU. V přízemí lidé najdou stálou expozici, která se skládá ze dvou částí.

První tvoří takzvaná prostředí ukázky několika reálných interiérů bytů a kanceláří. Zájemci se tak mohou posadit do obýváku a prohlédnout si například, jaké dobové knížky ukrývá knihovna.

Ve vitrínách je pak expozice designu, vedle toho průmyslového, který zastupují typové řady magnetofonů, vysavačů, žehliček či televizí, tu jsou i hračky, porcelán, sklo či typografie.

„Muzeum nese podtitul design a životní styl. Není to tedy jen o tom vysokém designu, ale i o předmětech každodenní potřeby," vysvětlil ředitel s tím, že třeba sklo, byť se vyrábělo v sériové produkci, bylo dílem špičkových designerů. V mezipatře pak návštěvníci najdou expozici hudby.

„17. února zároveň proběhne vernisáž výstav, které jsou situovány do prvního patra. Ta větší je věnována fenoménu botasek, druhá, menší chebskému designérovi Josefu Cupákovi, který je autorem slavných skládaček ESKA, ale nejen jich," dodal ředitel galerie Marcel Fišer. Hrát bude skupina George and Beatovens a uskuteční se retro módní přehlídka.