Už několik týdnů pracují na vylepšené sondě, která bude odeslána vzhůru do oblak v obalu ve tvaru plechovky od limonády, kterou si vytiskli na 3D tiskárně. Tentokrát kromě teploty vzduchu a intenzity ultrafialového záření odebere sonda po dopadu na zem i vzorek horniny.

„Sondu, která bude vyslána ve finále soutěže několik stovek metrů nad zem, bude tentokrát obsahovat infračervený teploměr, digitální teploměr, senzor UV záření, a magnetometr,“ sdělil jeden ze studentů David Rendl.

Všechna získaná data bude sonda automaticky ukládat na vloženou paměťovou kartu a zároveň automaticky odesílat on-line rádiovými vlnami pomocí antény do pozemní stanice. Následně, až sonda dopadne na zem, si všechny veličiny zkopírují autoři projektu do počítače, který jim zakreslí celkový graf všech naměřených hodnot.

„Nyní jsme sondu nově vybavili i speciálním mechanismem, který po dopadu z výšky odebere vzorek horniny a uskladní ho uvnitř sebe. I ten následně vyhodnotíme. Budeme zkoumat například jakou vlhkost půda měla, kolik v ní bylo živin a podobně,“ vysvětlil David Rendl.

Přístroj budou studenti vypouštět do výšky přibližně 600 až 1000 metrů nad zem. Přesné číslo se dozví přímo až při finálovém kole. Výšku musí povolit Úřad pro civilní letectví.

Po dosažení určité výšky se nechá sonda volně padat a otevře se její padák, který její pád zpomalí tak, aby se nerozbila.

„Naštěstí bude celá sonda vyrobena z velmi odolného materiálu a navíc jí vybavíme i pružinami, které náraz po dopadu utlumí tak, aby se se získanými daty nic nestalo,“ poznamenal David Rendl. Aby celá sonda v plechovce mohla stoprocentně fungovat, museli ji studenti vybavit několika desítkami elektronických obvodů. Uvnitř je sonda napájena baterií. Kromě toho bylo potřeba vytvořit i speciální program, který všechny veličiny z paměťové karty vyhodnotí a správně zakreslí. V celém projektu jsou desítky hodin práce a dřiny. Finále soutěže se uskuteční na konci března. Spolu s Davidem Rendlem na sondě pracovali Ondřej Hejzek, Šimon Jelínek a Václav Šíp.