„Tomuto umění pletení mě naučil už můj děda, když jsem byl malý," řekl Martin Popelka, který pletl pomlázky. „Myslím si, že v dnešní době umějí plést už spíše děti na vesnici než ty městské."

Paličkování představily vedle dospělých také malá Viktorka a Veronika, kterým je oběma teprve dvanáct let. Obě dívky toto umění velice baví a naučily se ho teprve nedávno. „Myslím si, že je velká škoda, že paličkovat neumí více holek v našem věku," uvedla Viktorka. „Na další Bílou sobotu příští rok tu určitě budeme zase."

Podle Jiřiny Palátové, která se věnuje paličkování už celé čtyři sezóny, je na tom nejtěžší držet se směru, kterým vedou jednotlivé nitě. Sezóny vždy trvají přibližně od října do května. „Člověk na to musí být určitě velmi trpělivý a je důležité, aby měl dobrý zrak," řekla Jiřina Palátová.

Podle starší malířky velikonočních kraslic Hany Hannsmannové se mladá generace oproti paličkování začíná věnovat malování vajíček. „Naučila jsem se to úplně sama. Člověka to musí prostě bavit, nesmí to dělat z donucení," vyjádřila se Hana Hannsmannová.

(wun)