Nový závod vzniká na 15 000 metrech čtverečních chebského průmyslového parku. Jak již Deník informoval, společnost BWI Group, vyrábějící tlumiče do aut, zde nabídne pracovní příležitost třem stovkám lidí.

Původně bylo vytipováno třicet lokalit, kde by závod mohl vzniknout. Důvodů, proč zvítězil Cheb, je několik. „Panattoni Park Cheb nabízí výrobcům a ostatním potenciálním uživatelům strategické umístění s ohledem nejenom na výbornou dostupnost kvalifikované pracovní síly, ale i s ohledem na skvělou silniční síť, která umožňuje perfektní napojení na dálnici do Německa," vysvětlil generální ředitel Panattoni Europe pro ČR a Slovensko Pavel Sovička. „Z Chebu se dostanete do Mnichova či Norimberku za pár hodin. Další výhodou chebské zóny je možnost růstu, věřím, že tento fakt byl rozhodující i pro společnost BWI, která s možností expanze počítá do budoucna."

Výroba by se měla rozjet až za rok, už na začátku příštího roku se však začne s náborem zaměstnanců. V první fázi nabídne podnik 300 pracovních míst. BWI však uvažuje i o expanzi, díky které by se toto číslo zdvojnásobilo.

„Nabírání zaměstnanců pro první fázi běží už nyní, obsazovány jsou nejvyšší pozice. Nábor pracovníků do výroby by měl být spuštěn na začátku roku 2016," sdělila Linda Kitzbergerová, manažerka společnosti Grafton Recruitment.

Při vstupi společnosti BWI asistovala realitně poradenská společnost CBRE společně s developerem projektu Panattoni Europe a investičním fondem Accolade, která také stavbu nové budovy financuje.

„Budovanou výrobní halu bude vlastnit česká skupina Accolade. BWI ji budeme dlouhodobě pronajímat," popsal Milan Kratina, předseda představenstva skupiny Accolade. „Je to první hmatatelný výsledek skvělé spolupráce města Cheb, Accolade, Panattoni a CBRE. Očekávám, že v našem chebském parku brzy přivítáme i další nové investory."

Na tom, že bude stát závod v Chebu a že se průmyslová zóna úspěšně rozšiřuje, má podíl nejen současné vedení města, ale také bývalý místostarosta Tomáš Linda.

„BWI nalezlo v Chebu skvěle připravenou průmyslovou zónu, kde výborně funguje spolupráce zkušeného developera s městem, které má proaktivní přístup vůči potenciálním investorům. Jsem přesvědčený, že tato konstelace brzy přinese další zajímavé projekty do zóny, které vhodně doplní mix již existujících investorů a vytvoří další kvalitní pracovní příležitosti pro tento region. CBRE nyní pracuje na několika dalších projektech pro chebskou zónu, které jsou ve finální fázi rozhodovacího procesu," doplňuje Michal Bezděka, Head of Industrial Agency společnosti CBRE.

První etapa průmyslového parku o rozloze 45 hektarů je již zcela zaplněná a působí v nich 13 investorů, kteří celkem zaměstnávají asi tisícovku lidí. Jde například o Playmobil CZ, JSP International nebo třeba Ondálek Baby Shop.