Ve Velké Hleďsebi se totiž podařilo založit místní organizaci Českého Červeného kříže. Jedním z mnoha důvodů, proč v kasárnách bude červený kříž působit, je fakt, že prostory pro humanitární sklady chebského oblastního spolku čeká demolice.

„Není to ale důvod jediný," řekl předseda Místního spolku Českého červeného kříže Miroslav Kurák. „Dlouhá léta jsem působil v armádě a několik let po mém odchodu do zálohy jsem přemýšlel, jak zúročit své zkušenosti a jak je předat." Volba padla na Červený kříž . „Dalším důvodem, proč vznikla místní organizace, je fakt, že v dnešní uspěchané a hodně neosobní době lidé nevědí, jak pomoci druhým a jak se chovat v případě, že někomu jde o život. Vždyť dnes se ve školách první pomoc skoro vůbec nevyučuje."

A to by se mělo v dohledné době změnit. „Rádi bychom nejen ve školách v okolí rozjeli projekt praktických seminářů základů poskytování první pomoci," přiblížil plány do budoucna Miroslav Kurák s tím, že první spolupráci navázal oblastní spolek s mariánskolázeňskou základní školou, kde se uskutečnil seminář poskytování první pomoci pro žáky šestých a devátých tříd.

V kasárnách také vznikne výukový polygon, který bude simulovat různé situace, při kterých se člověk setká a kde je nutností znát alespoň základy poskytování první pomoci. „Prostory kasáren jsou k výstavbě polygonu i pro humanitární sklady naprosto ideální. Je proto skvělé, že celé zastupitelstvo obce nám vyšlo vstříc a obec nám objekt zapůjčila," řekl Kurák. Sklady budou sloužit nejen pro účely Červeného kříže, ale také jiným neziskovým organizacím, které chtějí pomáhat lidem v nouzi, ať už se jedná o záplavy, povodně nebo jiné živelní katastrofy.

Hleďsebský spolek bude také spolupracovat s další neziskovou organizací Traicont, který na Chebsku spolupořádá spoustu akcí jako například Mezi nebem a zemí, který se koná právě v objektu bývalých kasáren, nebo na Pomezském adrenalinovém dni.