Vyznavači cykloturistiky mohou od soboty začít opět v Karlovarském kraji využívat cyklobusy. Vozit je budou po pěti trasách. Nově bude autobus stavět také v Abertamech a Perninku. Zájem o tuto službu od roku 2003, kdy Autobusy Karlovy Vary začaly cyklobusy nabízet, stále roste. Řekl to Jiří Kuril, který má ve firmě cyklobusy na starost.

Cyklisté mohou využít spoje, které jezdí o víkendu, na barevně rozlišených pěti trasách. Nejvyužívanější je trasa Krušnohorská, která jezdí mezi Chebem, Karlovými Vary a Božím Darem. „Je to páteřní trasa krajem, využívá se v obou směrech. Před dvěma lety musel být dokonce nasazen posilový autobus, protože spoje byly zaplněny," uvedl Kuril.

Modrá trasa mezi Střelou a Vladařem zaveze cyklisty do Bochova, Žlutic, Chyší a Valče. Zelená trasa Slavkovský les vede z Karlových Varů přes Sokolov, Prameny a Bečov nad Teplou zpět do krajského města. Oranžová trasa z Kraslic přes přírodní park Přebuz jezdí od státní hranice v Hraničné přes Kraslice na Bublavu, Přebuz a Nejdek. Poslední, žlutá trasa Porolavím k Blatenskému příkopu jede ze Sokolova přes Chodov, Nejdek, Horní Blatnou, Abertamy a Pernink na Boží Dar.

V loňském roce přepravily cyklobusy v Karlovarském kraji 3 800 cyklistů. Jak ale dodává Kuril, obsazenost spojů závisí hlavně na počasí. „Nemusí ani pršet, stačí, když je pod mrakem, a lidem se na kolo moc nechce," uvedl Kuril.

Doprava cyklistů je pro provozovatele ztrátová. Aby mohly cyklobusy v kraji jezdit, musí na jejich provoz přispívat sponzoři. Tím hlavním je Karlovarský kraj. „Letos kraj přispěl na cyklobusy částkou 200 000 korun," řekla mluvčí krajského úřadu Andrea Bocková. Přispívají ale i větší města.

Pravidelní cestující pak mohou ušetřit nákupem časové karty, která navíc umožňuje i slevy v restauracích na cyklotrasách.