VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V lesích na Chebsku se už vyskytují opravdové lahůdky, říká mykolog

Chebsko –Mykologičtí odborníci navíc očekávají brzký výskyt dalších jedlých hub. Těšit se tak můžeme na choroše sírové i šupinaté, závojenky podtrnky, pečárky, hlívy plicní, špičky obecné a samozřejmě první hřibovité.

5.5.2011
SDÍLEJ:

JIŘÍ POŠMURA pořádá s kolegy mykology pro zájemce pravidelné vycházky do přírody za houbami, spojené s besedou. Nejbližší se uskuteční 21. května. To se vydají na Dyleň. Foto: Deník/ Vladimír Kučera

O současném počasí se většina občanů v regionu nevyjadřuje příliš slušně. Zcela opačný názor však zastávají zkušení mykologové. Zima prý nevadí, hlavně ať je vlhko.

„Povětrnostní podmínky jsou nyní právě příznivé pro nás houbařské nadšence,“ radoval se předseda mykologického klubu Slavkovský les Jiří Pošmura z Chebu. Podle něj lze očekávat růst jedlých, avšak i jedovatých hub. „Já osobně nyní nalezl lahůdky, jako je čirůvka májovka (na malém snímku) a opeňka měnlivá, které jsou pro kulináře vážně zajímavé. Vlhko také prospívá k obnovení růstu smržovitých hub.“

Mykologičtí odborníci navíc očekávají brzký výskyt dalších jedlých hub. Těšit se tak můžeme na choroše sírové i šupinaté, závojenky podtrnky, pečárky, hlívy plicní, špičky obecné a samozřejmě první hřibovité. „Hřib kovář, kozák březový a křemenáč březový - ty se ojediněle nachází už v první polovině května,“ upřesnil další mykolog, Pavel Syřiště z Chebu. „Musím však upozornit na znalost hub, jelikož na nás v lesích a na lukách teď číhají i jedovaté druhy, jako je závojenka jarní, vláknice začervenalá, ucháč obecný a jiné, které lze snadno zaměnit za jejich jedlé příbuzné.“

Jiří Pošmura přidal také recept na lahodnou omáčku z čirůvky májovky, který převzal od přítele Aleše Víta z Pražské mykologické společnosti.

„Nutné suroviny jsou houby, čerstvý kopr, domácí zelenina v soli, sladká smetana na vaření, hladká mouka a máslo. Očištěné májovky přelijte vývarem ze zeleniny a poduste. Přilijte dohladka vyšlehanou záklechtku (kvásek – poznámka redakce) ze studené smetany a mouky. Solte už jen opatrně. Míchejte a během provaření přidejte jemně nasekaný kopr. Nakonec vložte pro zjemnění plátek syrového másla a odstavte z ohně.“

Tuto houbovou omáčku prý není potřeba kombinovat s pečeným či vařeným masem. Pro zvýraznění jedinečné chuti a vůně májovek ji postačí podávat s houskovým knedlíkem.

Autor: Vladimír Kučera

5.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na podporu hokeje zahraje i kapela Pestalozzi.

Bijí srdce fanoušků pro hokejisty Energie?

Sokolov v sobotu patřil triatlonistům
92

FOTOGALERIE: Sokolov v sobotu patřil triatlonistům

Volby 2017. Zn.: Člověče, nezlob se

Karlovarský kraj - Jednadvacet politických stran a hnutí se bude v letošních parlamentních volbách ucházet o voličské hlasy. Jejich počet tak oproti minulým volbám, které se konaly v roce 2013, zbytněl o tři politické subjekty. A stejně tak jsou změny i ve složení odevzdaných kandidátek.

Policie hledá násilníka, ubližoval tříletému chlapci

Sokolovsko - Sokolovští kriminalisté pátrají po 29 letém muži z Kynšperku nad Ohří, který je asi 178 cm vysoké střední postavy, má krátké rovné hnědočerné vlasy na ježka, hnědé oči a prořídlé strniště.

Aš chce změnit bývalé kulturní středisko na komunitní centrum

Aš – O dotaci na rekonstrukci objektu bývalého Ašského kulturního střediska v Karlově ulici a jeho přeměnu na komunitní centrum chce požádat město Aš.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení