Zneužívání funkce a státních orgánů pro politický boj. Tak hodnotí jednání starostky obce Prameny protikandidáti ze sdružení, které bude v Pramenech kandidovat v zářijových předčasných komunálních volbách. Bývalá starostka se ale hájí, že chránila obecní majetek, za který je zodpovědná.

Jablkem sváru se stala obnova tamního bývalého hřbitova, do které se pustilo občanské sdružení Obnova obce Prameny. Jeho předseda Jan Lebl zveřejnil na sociální síti dokumentaci z prací na místě.

„Mimo tradiční sekání trávy jsme se také pustili do čištění jediné ze zasypaných a kdysi násilně otevřených hrobek, která se na ploše hřbitova dochovala," vysvětlil Jan Lebl důvod, proč musel jít na policii.

Problémem podle starostky Michaly Málkové je, že sdružení s obnovou začalo bez vědomí a svolení obecního zastupitelstva i bez odborného dozoru. „Jako starostka obce jsem za obecní majetek ze zákona zodpovědná," argumentovala Michala Málková na sociální síti.

Celou věcí se tak zabývá policie. „Případ je ve fázi prověřování. Čeká se na vyjádření odborníků," potvrdila policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

A co s tím má společného politika? Předseda spolku Jan Lebl kandiduje za uskupení Svobodné Prameny, které zastřešují Starostové a nezávislí.

„Pravou příčinou tohoto trestního oznámení je, že dlouhodobě poukazujeme na rizikové a nesprávné řízení obce. Paní starostka se rozhodla použít před volbami i ty nejhorší metody. Podávat na spolek, respektive Jana Lebla, trestní oznámení proto, že dlouhodobě nezištně kultivuje veřejné prostory v naší obci, považuji za ubohé," zhodnotil Aleš Dittert, lídr kandidátky Svobodné Prameny.

„Vnímám to jako zneužívání funkce a státních orgánů pro politický boj. Takové metody patří do období před rokem 1989, nikoli do roku 2015," okomentovala situaci Jitka Pokorná, krajská předsedkyně STAN.

Jan Lebl oznámil, že i přes trestní oznámení nevylučují, že budou v pracích pokračovat. Tentokrát však pod dohledem odborníků. „Přiznáváme se, netušili jsme, že i novodobý zásyp hrobky je nutné brát jako archeologické naleziště a k jeho odstranění je nutný odborný dohled. Jsme nyní předběžně s panem archeologem domluveni, že v případě pokračování prací on osobně tímto dohledem bude. S naší vizí vyčistit hrobku a vytvořit z ní 'kostnici' souhlasil," uzavřel Jan Lebl.