Uživatelé heroinu na Chebsku přechází na novou drogu – fentanyl. Ta může být až 80 krát silnější než známý bílý prášek, i proto zde hrozí daleko větší riziko předávkování.

„Fentanyl je syntetický opiát," vysvětlila chebská policejní mluvčí Martina Hrušková s tím, že se v medicíně užívá proti bolesti. Jak mluvčí potvrdila, s drogou se letos policisté na Chebsku setkali už několikrát. V regionu se černém trhu objevuje především v podobě náplastí, u hranic s Polskem ji lze koupit i ve formě prášku.

„Obecně by se dalo říct, že uživatelé heroinu přešli na fentanyl, protože je levnější a jeho účinky jsou silnější," sdělila Martina Hrušková. Droga, které se říká umělý či syntetický heroin, se na Chebsku prodává po centimetrových čtverečcích, jejichž cena se pohybuje okolo 500 korun.

Fentanyl se v medicíně používá od poloviny minulého století. Až do roku 2004 se ale na evropské drogové scéně nevyskytoval. V České republice začal být fentanyl problém v roce 2010, kdy byly zaznamenány první případy předávkování touto drogou.

Podle Národního monitorovacího střediska (NMS) pro drogy a drogové závislosti představuje největší riziko fentanylu smrtelné předávkování při záměně s heroinem. Ve zprávě střediska se uvádí, že stejná hmotnost fentanylu má přibližně až 80 krát vyšší analgetickou účinnost než čistý heroin a zhruba 50 krát vyšší účinnost co do možnosti útlumu dýchacího centra, tedy smrtelného předávkování.