Na první pohled budí dojem křehké ženy. Po chvilce je však jasné, že jde o energického a cílevědomého člověka. O kom je řeč? O Olze Kupec z hazlovské firmy Abydos, která se má čím chlubit. S Deníkem hovořila nejen o pracovních záležitostech.

Zakrátko už tomu bude půl roku, co jste byla oceněna jako Manažerka roku v ČR a zviditelnila jste tak svým způsobem Hazlov, kde sídlí vaše firma, a vlastně i celý region. Připomenete čtenářům váš úspěch?

Úspěch v soutěži, do které bylo nominováno 198 skvělých manažerů českých firem a která v porovnání s dalšími soutěžemi, pořádanými v ČR, jako jedna z mála lpí na náročných nominacích a dvě nezávislé komise, Hodnotitelské a Národní, vypracovávají na každého účastníka-finalistu obsáhlé hodnocení, jehož součástí je například i manažerský audit přímo na pracovišti, mluví již sám za sebe.

V jaké konkurenci a kategorii jste vlastně tento titul získala?

Kromě nejvyššího ocenění Manažerka roku, které jsem převzala od prezidenta České republiky, jsem stanula také mezi top ten manažery ČR a obsadila první místo v kategorii kovovýroba.

Ocenění, které v minulých letech převzaly takové osobnosti jako Eva Syková z Akademie věd ČR, Senta Čermáková z Hewlett Packard, Zbyněk Frolík z Linetu, Jan Mühlfeit z Microsoft Corporation, legendární Štěpán Popovič z Glaverbel Czech, mě samozřejmě velmi potěšilo. Představuje uznání dlouholeté práce mé osobní, ale také zaměstnanců Abydosu. Je však také zavazující do budoucna.

Prozradíte něco bližšího o sobě v soukromí a také v profesním životě? Jak jste se v podstatě k této profesi dostala?

Jak to často bývá, velkou roli v životě hraje náhoda. Po ukončení studia fyziky a ekonomie v Německu (Regensburg, Hagen) jsem působila ve výzkumném ústavu a následně pracovala ve VW a Škoda Auto. Hodně jsem cestovala. Zpočátku se vám to zdá úžasné, později náročné a vyčerpávající. V té době mě oslovil pan Reinhard Blodig z Německa, který právě zakládal Abydos, zda bych mu nepomohla s češtinou a s rozjezdem firmy. Původně se mělo jednat o krátkodobou výpomoc. Nyní jsem ve firmě již 15 let.

Nežárlí někdy nejbližší na pracovní nasazení, jež za úspěchy jistě musí stát?

Skloubit nejen časově pracovní a osobní život určitě není jednoduché ani pro muže, ani pro ženy. Úspěšné ženy to kromě mateřských povinností mají někdy ztížené ještě i tím, že mnozí muži jsou neradi ti druzí. Asi i proto, že to společnost příliš neuznává. Přitom je vytváření zázemí tak významné. Osobně mám trochu štěstí v tom, že můj partner je sám podnikatel a dokáže mé práci a problémům lépe porozumět. Mluvit o práci není u nás tabu.

Můžete laikům popsat, co vaše firma vlastně dělá?

Abydos je článkem dodavatelského řetězce mezi německými slévárnami, jako například Bosch Rexroth, a jejich odběrateli. Hrubé odlitky se zde tryskají, brousí a kontrolují mimo jiné pomocí endoskopů, které známe z medicíny. Jedná se na jednu stranu o fyzicky namáhavou práci, ale vyžaduje i vysokou odpovědnost vzhledem k vysokým požadavkům na kvalitu. S odlitky se můžete setkat v autech jako Audi, BMW, Ford, ale i ve stavebních a zemědělských strojích a v nesčetných strojírenských zařízeních.

Kolik máte zaměstnanců? Pocítili nějakým způsobem to, že mají nad sebou nejlepší manažerku v ČR? Rozdělila jste se s nimi nějak o tu radost, která s titulem jistě přišla?

Pokud chce člověk něčeho dosáhnout, musí hodně pracovat. Pokud se něco však podaří, tak se nemá zapomenout to také oslavit. Ráda jsem se podělila o radost z ocenění se zaměstnanci společnou oslavou. Lidé ve firmě toto ocenění pociťovali také jako ocenění Abydosu, firmy, ve které pracují. Vždyť i oni k tomuto úspěchu svou každodenní prací přispěli. Ona je to určitá synergie, propojení, symbióza management nemůže být bez zaměstnanců a zaměstnanci, podnik nemůžou fungovat bez managementu. Nejsou to ale dvě oddělené jednotky, musí tvořit jeden celek.

Upřesníte, jak jste se vůbec ke klání manažer roku dostala?

Do soutěže jsem byla nominována, a to hned z několika stran. To vás nejprve potěší, pak začnete váhat, proč nosit kůži na trh. Podvědomě mi ale cosi říkalo, abych se zúčastnila a přispěla k prestiži manažerského stavu, který je někdy viděn veřejností jako banda podvodníků a ne jako osobnosti, které významně přispívají k udržení a vzniku pracovních míst a k dalšímu rozvoji české ekonomiky.

A co asi na porotce kromě ekonomických výsledků firmy nejvíce zapůsobilo…?

Těch faktorů je tuším několik. Budu se je snažit zestručnit.

Tak žena v technickém oboru, notabene slévárenství (mužská doména doma i ve světě).

Jednoznačně exportní společnost se 160 zaměstnanci.

A také určitě smělost převzít firmu, vložit do převzetí své úspory, zadlužit se?

Angažovanost mimo firmu jak mé osoby spolupráce se školami, především s VŠE v Praze, rozvíjení česko-německých vztahů, publikační činnost. Abydos se aktivně podílí na vzdělávání učňů, studentů především technických oborů. Velký důraz vzhledem k našim zákazníkům klademe na aktivní němčinu. Tomu, kdo chce v regionu najít dobré pracovní uplatnění, mohu právě kombinaci němčiny a techniky vřele doporučit pak zcela jistě nezaměstnanost nehrozí.

Převzít firmu, vložit vlastní investice…?

Předání rodinných firem již je a v dalších letech bude důležitým tématem. První generace podnikatelů, kteří začali na počátku devadesátých let podnikat, dovršila věku, ve kterém nechtějí se již den co den stresovat, někteří se již prostě podnikání nasytili a chtějí se věnovat jiným věcem… Přejí si, aby to, co vybudovali, pokračovalo a dále se rozvíjelo. Málokdo chce firmu zavřít. Kromě předání firmy dětem, které to ne vždy považují za životní štěstí, lze podnik prodat či nechat spravovat cizím managementem. Nebo podnik odprodat stávajícímu managementu. To byl můj případ. Tato transakce zajistila více než 150 zaměstnancům práci i do dalších let.

MANAŽERSKÝ TÝM Abydosu.

Máte nějaký ojedinělý recept na to, aby váš pracovní kolektiv řádně fungoval?

Symfonii nezahrajete na píšťalu, k tomu potřebujete orchestr. Tým je jedním velkým orchestrem, ve kterém má každý své pevné místo a partituru, ale také volný prostor pro vlastní tvořivost. Výsledek může být však jen jeden bravurně zahraná symfonie, nezapomenutelný zážitek pro posluchače (zákazníka).

Druhá cena v celostátní soutěži Zaměstnavatel roku napovídá, že snad děláme věci dobře.

U jaké činnosti si od pracovního nasazení nejlépe odpočinete?

Hlavu si nejlépe pročistím u sportu, kromě běhu je to posilování, na tom má velký podíl Jana Stöckelová, mistryně světa v bodyfitness.

Ve volných chvílích se ráda věnuji překladům nejen odborných knih, ale i beletrie.

V současné době pracuji na překladu volného pokračování detektivního románu Divoké hranice od Rainera Königa, spisovatele ze Selbu. I tentokrát rozplétají hlavní postavy románu Brückner a Král kriminální případ, jehož stopy vedou jak na Chebsko, tak i na druhou stranu hranice do Selbu a jeho okolí. Pokud se podaří knihu ´Divoké probuzení´ vydat, což není v dnešní době nijak jednoduché, pak se mají čtenáři na co těšit.