„Zúčastněte se Dne Země žádostí o skleničku obyčejné vody!" Přesně tak vyzývá hosty restaurací občanské sdružení Česko pije z vodovodu. Taková voda je nejen levnější, často chutnější, ale především se tak šetří životní prostředí. Jen na Chebsku se k akci přidaly tři restaurace, na Mariánskolázeňsku šest.

„Majitelé restaurací se čím dál víc řídí heslem 'Náš zákazník, náš pán'. Snaží se nabízet co nejlepší služby, mezi něž v dnešní době patří i podávání vody z kohoutku," popisovala Zuzana Cabejšková, předsedkyně občanského sdružení Česko pije z vodovodu. Jak vysvětlila, už tři roky aktivně podporují, aby se voda z vodovodu běžně podávala v restauracích a to zdarma, nebo za symbolickou cenu. Zdarma ji dostanou zákazníci například v chebské pizzerii Da Angelo.

„Vodu z kohoutku sám piji a mám ji nejraději," řekl Robert Zetek, majitel restaurace. „Podle mého názoru je to lepší než pít vodu z plastových lahví.

Za symbolickou cenu si mohou dát vodu z vodovodu lidé v mariánskolázeňském hotelu Krakonoš. Jak uvedl jeho ředitel Jiří Richter, měli o ni zájem hosté. „Je to dobré rozšíření služeb," dodal s tím, že ji prodávají za cenu odpovídající výrobním nákladům.

Lidé se toho rozhodně nemusejí bát. Státní zdravotní ústav vydává průběžně ročenky o stavu pitné vody a potvrzuje, že až na občasné lokální výjimky voda splňuje veškeré normy. Navíc tak budou šetřit životní prostředí.

Docent Vladimír Kočí z Vysoké školy chemicko-technologické vysvětlil: „Když se podíváte na celý životní cyklus, tak balená voda má obrovský dopad na životní prostředí. Voda z kohoutku taky vyžaduje energii a materiály na úpravu a pumpování ke spotřebitelům, ale jde o řádově nižší množství." A kdy jindy si ekologické aspekty připomenout než při Dni Země, který připadal na sobotu 20. dubna?

Sdružení vzniklo v létě 2010 jako dobrovolnický projekt pod Britskou radou. „Nebavilo nás v restauracích poslouchat výmluvy, proč nedostaneme vodu z kohoutku. Z cestování jsme měli zkušenost, že například v Portugalsku nebo Finsku je normální dostat k objednávce karafu vody," popisovala Marta Zveibil Hrubá, spoluzakladatelka sdružení. „Navíc nás trápilo vědět o problémech, které způsobuje balená voda. Plastové hory v Indii, kontaminace Pacifiku… přitom je to tak zbytečné," vysvětlovala Zuzana Cabejšková. „Řekli jsme si, že tento zvyk chceme dostat i do českých podniků. Na webu zvodovodu.cz vedeme databázi restaurací, kde hostům nalejí vodu zdarma. Podniky lze často poznat i podle nálepky na dveřích. Od letošního Dne Země do databáze přidáváme i zařízení, která vodu za férovou cenu prodávají," dodala.

Více informací na www.zvodovodu.cz.