Vodácká sezona se pomalu rozjíždí. Na řeku Ohři už vyrazili první vodáci, ovšem podle nich je stále ještě špatné počasí. Letos také začala plánovaná rekonstrukce nebezpečného Tuhnického jezu.

„Pro vodáky začala sezona odemknutím řeky Ohře v Lokti, což bylo zhruba před třemi týdny. Bohužel na vodáky je stále chladné počasí,“ uvedl Míla Pražák, vodák a provozovatel vodácké půjčovny.

„Samozřejmě nejvíce se bude jezdit po Ohři. To je stabilní voda a navíc v dosahu zhruba sta kilometrů není žádná přehrada. Ale myslím si, že letos takové množství vodáků, jaké bylo na řekách v minulém roce, určitě nebude. Pokud bude v letošním roce otevřena řeka Teplá, tak i na té se bude hodně jezdit,“ dodal. Ten také potvrdil, že se začalo dařit modernizovat tábořiště pro vodáky.

„Občanské sdružení Vodácká Ohře, které vzniklo, se snaží společně s Karlovarským krajem zlepšit podmínky pro vodáky. Například kemp v Kynšperku nad Ohří už byl zmodernizován a nyní tam je sociální vybavení včetně sprch. Dá se říci, že se jedná o jeden z nejlepších kempů na Ohři. V letošním roce bude snad otevřen nový kemp v Sokolově, což by bylo skvělé,“ pokračoval Pražák.

Vodácké tábořiště ve Vojkovicích je otevřené už od 1. dubna. Do areálu se vejde zhruba 100 stanů a pro návštěvníky je připraveno stravování, ale také si lze přímo v areálu zapůjčit loď nebo se za dvacet korun vysprchovat.

V letošním roce začala rekonstrukce Tuhnického jezu, který byl pro vodáky velice nebezpečný. „Obávaný jez, na kterém řada neukázněných vodáků přišla bohužel o život, bude po rekonstrukci již minulostí. V podjezí se nebude tvořit zpětný válec, ze kterého bylo možné jen s obtížemi uniknout,“ konstatoval Jan Svejkovský, tiskový mluvčí Povodí Ohře, které rekonstrukci provádí.

Celkové náklady na tuto stavbu jsou 17 milionů korun. Ta je financována za přispění Evropského fondu pro regionální rozvoj. Rekonstrukci si pochvalují také samozřejmě i sami vodáci. „Je to určitě jedině dobře, protože Tuhnický jez byl nejnebezpečnější v celém Karlovarském kraji. Na což často dopláceli především začátečníci. Snad po rekonstrukci bude v takovém stavu, že už se na něm nestane žádné podobné neštěstí,“ uvedl vodák Jaromír Koutecký z Karlových Varů.