Klubovnou pro zrakově handicapované v Chebu znělo včera spokojené psí poštěkávání a hlahol přátelských rozmluv. Odehrálo se tu tradiční ´Regionální setkání držitelů vodicích psů´. Akci připravili členové TyfloCentra K. Vary, o.p.s., střediska Cheb ve spolupráci s chebskou oblastní odbočkou Sjednocené organizace slabozrakých a nevidomých (SONS).

Nakonec si program užilo osm vodicích psů, dvacet nevidomých a několik desítek jejich přátel. „Dva čtyřnozí pomocníci přijeli z Karlových Varů, dva z Mariánských Lázní, dva z Chebu a po jednom z Aše a Kynšperka," uvedl nevidomý Emil Mikloš z TyfloCentra. Tentokrát mezi nás zavítali pracovníci Nadačního fondu Mathilda. Hlavním záměrem tohoto setkání je procvičení a opakování získaných dovedností našich čtyřnohých pomocníků. Ve venkovních prostorách byla připravena speciální překážková dráha pro vodicí psy, a tak pod odborným dohledem cvičitelů jsme vyzkoušeli i zopakovali různé nástrahy a překážky, se kterými se naši psi až tak často nesetkávají. Nechyběl ani trénink poslušnosti. Otestovali jsme si rovněž i takzvanou frekvenci, tedy pohyb našich vodicích psů v běžném městském provozu. Při těchto aktivitách jsme nádherně zjistili, kde a jaké chyby dělá náš pes nebo i my sami," dodal Mikloš.

Nevidomý senior Vlastimil Smolík z Mariánských Lázní se takového setkání účastní už popáté. „Je to skvělá akce. Musím ale pochválit mého psa, sedmiletého retrievera Granda. Ten moc chyb nedělá a příliš školení nepotřebuje. Jediné místo, kde je trochu nesvůj, je vlakové nádraží. Tak já to tady spíš mám jako takové přátelské setkání s kamarády. Ale trocha toho přiučení není nikdy na škodu."