Jen pár dnů zbývá do komunálních voleb. Ve čtyřiceti obcích na Chebsku se o přízeň voličů bude ucházet celkem 1876 kandidátů.

Nejpočetnější skupina kandidátů

Nejpočetnější zastoupení má mezi kandidáty do zastupitelstva skupina, jejíž věk se pohybuje nad šedesáti lety. Takových kandidátů je 378. Další skupinou jsou kandidáti, jejichž věk se pohybuje mezi pětatřiceti a devětatřiceti lety. Těch je 265.

Průměrný věk všech kandidátů je 46,55 let. Muži jsou v průměru o rok a půl starší než ženy. Do třiceti let kandiduje na Chebsku pouze 201 mladých. Z toho jen 15 kandidátům je méně než dvacet let. Další skupinou, která má malé zastoupení, jsou lidé od dvaceti do čtyřiadvaceti let. Těch je na Chebsku pouze 70.

Nejstarší

Nejstarší kandidátkou na Chebsku je devětaosmdesátiletá Marie Vránková z mariánskolázeňské čtvrti Úšovice. Ta se o přízeň voličů uchází v Mariánských Lázních za Komunistickou stranu Čech a Moravy.

Osmnáctiletí kandidáti

Naopak osmnáctiletých kandidátů je na Chebsku sedm. Letos jsou jimi Dominik Kutil z Velké Hleďsebe, Petr Mach ml. z Vernéřova, Karel Plzák z Trstěnic, Radek Polák z Milhostova, Adam Smik z Milhostova, Michal Šajtár z Františkových Lázní a Adam Utíkal z Chebu.

Ženy ve volbách

Mezi 1876 kandidáty v komunálních volbách našlo zastoupení 594 žen, což je 31,66 procenta z celkového počtu. Nejvíce žen kandiduje ve věkové skupině 60 let a více. Věkový průměr žen ucházejících se o křeslo zastupitele je 45,48 let.