Karlovarský kraj O účast ve volebních komisích je letos velký zájem. V některých městech bude počet jejich členů výrazně vyšší, než se očekávalo.

„Letos se projevil daleko větší zájem kandidujících stran a hnutí o delegování osob do okrskových volebních komisí, máme tak komise, které budou mít i více členů, než je povinný minimální počet pět," uvedl mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

„Přesto do některých jiných komisí naopak budeme členy doplňovat zájemci z řad veřejnosti. Rozhodně ale letos neřešíme, jako u některých dřívějších, méně atraktivních voleb, nedostatek delegovaných a nezájem veřejnosti," podotkl.

Odměna za členství v okrskové komisi je už od roku 2008 stejná, je stanovena na 1300 Kč pro člena komise, 1500 Kč pro zapisovatele a 1600 Kč pro předsedu komise, odměna se daní srážkovou 15% daní. Do roku 2008 byla odměna za členství v komisi o 500 Kč menší.

Například v Chodově čítala každá komise více než deset členů ještě před uzávěrkou náboru. Důvodem je podle organizátorů především vysoký počet kandidujících stran. „Do komisí se nám přihlásilo dokonce víc lidí, než jsme čekali," uvedla Hana Zapfová z odboru školství, kultury a vnitřních věcí, který v Chodově volební komise organizuje. „Každá z jedenácti komisí už má nyní přes deset členů. Všechny přitom delegovaly politické strany, máme tedy povinnost je do komise zařadit," řekla Zapfová s tím, že do uzávěrky se ještě další zájemci mohou dohlásit.

Dostatečný zájem evidují také na Městském úřadě v Kraslicích. „Původně jsme plánovali udělat komise pětičlenné. Ovšem díky tomu, že politické strany delegovaly lidí víc, každá komise nakonec bude mít nejméně sedm členů," tvrdí Jitka Odehnalová z tamního městského úřadu. Zájemce přitom evidují i z řad veřejnosti, ty ale budou zřejmě muset odmítnout.

Podobná situace je v Sokolově. „Volebních komisí máme jednadvacet. Díky zájmu o účast v nich bude mít každá sedm až devět členů. Definitivně se to ale rozhodne až po uzávěrce," sdělila Hana Podzimková z kanceláře Městského úřadu v Sokolově. I tady všechny členy přihlásily politické strany. „Zájem je letos poměrně vysoký. Je to ale dáno tím, že kandiduje 18 politických stran a všechny mají nárok vyslat do komise člena," vysvětluje Podzimková. Podle ní se nestalo, že by byl v Sokolově zájem vysloveně nedostatečný. Motivací pro práci v komisi je také finanční odměna. „Některé strany lákaly dobrovolníky vysloveně na přivýdělek," připustila Podzimková.

„Už mají asi plno, jedna z kandidujících stran hledala přes internet dobrovolníky, a tak jsem se zaevidoval. Je to více než měsíc a dosud mi nikdo nedal vědět," popsal svou zkušenost gymnazista Jan Polák.

„Zkoušela jsem se přihlásit přes internetové stránky jedné ze stran," řekla studentka Kateřina Čmeláková z Mariánských Lázní. „Ozvali se mi, ale s tím, že mají plno. Lákala mě možnost přivýdělku, přeci jen takové peníze nenajdete nikde na ulici." Stejnou situaci zažila i Šárka Malíčková z Mariánskolázeňska. „V komisi jsem už byla několikrát. Chtěla jsem být ve volební komisi za stranu, kterou budu volit. Ta už ale měla plno, města a obce už také nikoho nechtějí. Co si budeme povídat, jde o snadný výdělek."

Zájemce o členství ve volebních komisích museli odmítat například ve Velké Hleďsebi. „Jsme na tom obdobně jako jinde," uvedl starosta Velké Hleďsebe Bohumil Kovařík. „Strany nominovaly své zástupce, a tak jsme některé předem ohlášené adepty na členy volebních komisí museli odmítnout."

(stu, mák, iva, bež)