Půl století o něm nikdo nevěděl a samotní památkáři ho považovali za ztracený. Památkově chráněný kovaný jetelový kříž v Zádubu - Závišíně přitom padesát let ´trpělivě čekal´ skryt v náletových dřevinách na své objevení. Díky obyvatelům obce a dobrovolníkům se dočkal restaurace a znovuosazení na důstojné místo.

Práce na obnově nemovité kulturní památky trvaly dlouhý rok. „Do celého procesu se zapojila celá obec,“ informoval Jáchym Klimko, který celou obnovu s podporou obce a majitelů pozemku realizuje. „Někteří podpořili obnovu kříže finančně, jiní přiložili ruku k dílu na některé z brigád. Dá se tedy říci, že obnovený kříž je vskutku společným dílem,“ uvedl. Pro účely financování byl zřízen transparentní účet, na kterém se shromáždily potřebné finanční prostředky na obnovu jetelového kříže. Do akce se zapojila nejen obec, ale také kraj a církev. Unikátní kovaný kříž svůj lesk získal v restaurátorské dílně v Mariánské Týnici.

Znovuobnovená památka je ukázkou dokonalého řemeslného díla. „Kříž se vrátil na své původní místo, které jsme vysekali a vydláždili,“ řekl Jáchym Klimko. Slavnostního posvěcení se ujal farář Řehoř Pavel Urban a na restaurovanou památku se přišly podívat desítky lidí. „Byl jsem u toho,“ řekl jeden z návštěvníků akce. „Skvělá práce, od nálezu až po posvěcení. Gratuluji.“

Ilustrační fotografie.
V Aši neplýtvají