„Budovu, ve které dříve fungovala výletní restaurace, jsme měli koupit za částku jednoho milionu korun," informoval tiskový mluvčí ašské radnice Milan Vrbata. „Majitelka se nám snažila prodat i druhou budovu nedostavěné ubytovny pod vrchem Háj, ale o tu město zájem nikdy nemělo. Měli jsme v plánu několik možných verzí, co bychom s budovou udělali, kdyby připadla do našeho vlastnictví, ale všechno záleželo na vyjádření památkářů. Stavba totiž měla být památkově chráněna."

Podmínkou pro to, aby město budovu koupilo, bylo provedení předběžného technického průzkumu nemovitosti poté, co padla žádost o zápis vyhořelé restaurace do seznamu kulturních památek. Majitelka však do současné doby stále neumožnila odborné společnosti přístup dovnitř stavby.

„Vyhořelý objekt tedy i nadále zůstane v majetku soukromé osoby," řekl Milan Vrbata. „O tom, co se s touto stavbou bude dít dál a jaké se jí dostane péče, rozhoduje jen majitelka."

Pro mnoho ašských občanů je tato informace zklamáním. „Je to škoda," řekl jeden z obyvatelů Aše, který pravidelně chodí na procházky na vrch Háj. „Čekal jsem, že město v budově obnoví znovu restauraci nebo nějaké příjemné místo pro turisty. Takhle stavba bude dál dělat naší rozhledně ostudu."

Radek Wunderlich