Vývěsku místní organizace KSČM ve Františkových Lázních v sousedství tamní pošty někdo pomaloval fašistickými symboly a nápisem ´NSDAP´. Václav Fircák, františkolázeňský městský zastupitel a předseda tamní KSČM, je přesvědčený, že se jedná o politickou mstu. Vitrínku jim podle něj někdo ´vyzdobil´, protože na posledním jednání zastupitelstva podpořil odvolání bývalé starostky Lenky Malkovské (ODS) a nástup staronového prvního muže radnice Ivo Mlátilíka. ODS ve Františkových Lázních se však od takové špinavé hry rázně distancuje!

Je to kvůli Mlátilíkovi

„Určitě je to kvůli naší podpoře Ivo Mlátilíka,“ řekl Fircák. „Naprosto odsuzuji vyřizování účtů touto cestou. Nemusí s námi někdo souhlasit, ale svůj názor na naši legální stranu může vyjádřit inteligentnějším způsobem. Ne pod rouškou tmy malovat hákové kříže a nápisy NSDAP. Už jsem také podal trestní oznámení na neznámého pachatele,“ dodal Václav Fircák.

Hákové kříže – také na sídlišti v Chebu

Hákové kříže se objevily téměř ve stejnou dobu také na chebském sídlišti Skalka, kdy neznámý pachatel rozbil výplň autobusové zastávky a namaloval fašistické motivy. Oba případy šetří policie. „Mohu potvrdit, že  případy prošetřujeme,“ řekla tisková mluvčí Martina Hrušková. „Spojitost mezi událostmi ve Františkových Lázních a Chebu nelze v současnosti ani potvrdit, ani vyvrátit.“ Pokud by pachatelé byli obviněni z trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, hrozí jim podle trestního zákona až dva roky.  

Vyjádřit se na zastupitelstvu?

Starosta města Ivo Mlátilík se vyjádřil, že průměrně inteligentní člověk snad dokáže dát najevo svůj nesouhlas s některou politickou stranou a jejím programem kultivovaněji než nočním běháním po městě s kbelíkem barvy a malováním fašistických symbolů na něčí majetek. „Takhle například vyjádřit se při jednání zastupitelstva, to by bylo ale asi velice odvážné, že?“

ODS čin odsuzuje

„ODS Františkovy Lázně se zásadně ohrazuje proti takovému stylu jednání a tento čin odsuzuje,“ sdělil Jan Kuchař, člen regionální rady ODS za Františkovy Lázně. „Užívání hákových křížů je pro nás stejně tak nepřípustné jako spolupráce s KSČM. To ví i pan Fircák (KSČM), a proto parazituje na spolupráci s jinými stranami či sdruženími. Sesazení Ing. Lenky Malkovské (ODS) z pozice starostky Františkových Lázní nepovažuji za práci KSČM ani pana Fircáka jako osoby. Jednalo se o selhání jednotlivců z řad ODS a za toto selhání se svým voličům omlouváme,“ neskrýval Jan Kuchař.

Špatný způsob vyjádření postojů

Svéráznou ´výzdobu´ vývěsky KSČM ve Františkových Lázních odsuzují i místní občané. „Svůj názor na komunisty si nechám pro sebe. Ale rozhodně bych nevolil takový způsob vyjádření mých případných nesympatií,“ sdělil  například Roman Šebek, sedmatřicetiletý zedník z Františkových Lázní.

Vývěska vandaly láká

Vývěsní skříňku františkolázeňské organizace KSČM už si vzal vandal na mušku také v září 2010. To ji zcela začernil. „I takto probíhá předvolební boj,“ napsal tehdy na přiložený plakátek předseda Základní organizace KSČM ve Františkových Lázních Václav Fircák. 


Co je NSDAP?

Národně socialistická německá dělnická strana (německy: Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP), též označovaná jako nacistická strana, byla německá krajně pravicová [3] politická strana, jež vznikla 24. února 1920 přejmenováním Německé dělnické strany (německy: DAP, Deutsche Arbeiterpartei), již založili Anton Drexler a Karl Harrer 5. ledna 1919 v Mnichově. Její členové se nazývali nacisté (spojení/zkratka slov nacionální a socialisté). K hlavním znakům nacismu patřil krajní šovinismus, revanšismus, rasismus, antisemitismus a pangermanismus. Strana používala sociální a nacionální demagogii a teror proti svým skutečným či domnělým oponentům. Propagandisticky těžila jednak z odmítání mírových smluv ukončujících první světovou válku, jež Německu jako poraženému státu vnutily vysoké válečné reparace a další omezení, jednak z antisemitismu a šovinismu části Němců a konečně z ekonomických dopadů první světové války, hyperinflace a později také Velké hospodářská krize na obyvatelstvo. V čele NSDAP stál po většinu její existence Adolf Hitler.

(zdroj – wikipedie)