Jde o kompromis, díky kterému skončí 20 let trvající česko-německý spor.

Majetek za 9,3 milionu eur

Právě ve čtvrtek se má odehrát schůzka představitelů Chebu se starostou Neualbenreuthu, aby předjednali, kam by mohly finance z nadace putovat. Součástí návštěvy bude také prohlídka majetku.

„Město vlastní v Bavorsku 647 hektarů lesních pozemků, tři samostatné nemovitosti a jeden komplex objektů, které dříve sloužily jako dětská léčebna," sdělil chebský starosta Pavel Vanoušek. Podle znaleckého posudku má celý majetek hodnotu 9, 3 milionu eur. „Myslíme si ale, že jeho tržní hodnota může být až dvojnásobná," sdělil.

Jedna budova je již prodaná

Jednu z budov Cheb již dříve prodal. „Zastupitelé před lety rozhodli o prodeji hájenky současným nájemcům. Smlouva byla podepsána, ale katastrální úřad odmítl provést zápis," popisoval starosta. Právě kvůli odmítnutí zapsat změnu se Cheb obrátil na soud, aby zrušil svěřeneckou správu. A opravdu, v prosinci 2010 ji soud v Regensburgu zrušil. Bavorská strana se proti rozhodnutí odvolala. Díky nadaci ale soudy končí.

„Partnery Nadace Chebský les jsou město Cheb a okres Tirschenreuth a budou do ní vloženy prostředky z dosavadních výnosů lesa, což by mělo činit asi 800 až 900 tisíc eur," vysvětlil Pavel Vanoušek. „V současné době se ještě jedná o tom, jakým způsobem bude svěřenecká správa zrušená. O tom intenzivně jedná Ministerstvo zahraničních věcí se spolkovým ministerstvem vnitra. Zatím ale není jasné, odkud půjdou náklady na soudní řízení. Jde totiž asi o 100 tisíc eur.

Proč správa?

Německá strana začala les spravovat na základě svého zákona z roku 1965 o majetku právnických osob se sídlem v zemích, se kterými Německo nemělo diplomatické styky. Důvody nucené správy však pominuly, diplomatické vztahy mezi oběma státy byly navázány již v roce 1970, v devadesátých letech pak došlo k podpisu česko-německé deklarace a později k přístupovým dohodám o našem vstupu do EU.