Celkem 87 (prakticky všechna) akutních lůžek převede Nemocnice Mariánské Lázně na takzvaná ošetřovatelská lůžka. Navíc přijde o práci 35 zaměstnanců. Všeobecná zdravotní pojišťovna totiž neprodloužila nemocnici smlouvu na příští rok.

„Při posledním jednání se zástupci města nám zdravotní pojišťovny, které jsou spojené ve Svazu zdravotních pojišťoven, oznámily, že na základě toho, co požaduje urologická společnost, nám nebude prodloužena smlouva na urologii, a urologie provádí u nás více než padesát procent operačních výkonů," uvedl jednatel Nemocnice Mariánské Lázně Antonín Strolený. „To znamená, že nám vzaly ekonomickou bázi pro to, abychom mohli provozovat i ostatní akutní lůžka. A pak nám pojišťovny nabídly, že nám převedou všechna akutní lůžka na lůžka následné péče," upřesnil.

Většinu zaměstnanců si však chce nemocnice ponechat pro lůžka následné péče. Ale i přesto bude muset pětatřicet lidí odejít. Kdy však, to se zatím neví. V úvahu připadá letošní prosinec nebo leden 2013.

„Pracovala jsem v nemocnici dlouhá léta a neumím si představit, že by přestala úplně fungovat," řekla obyvatelka Mariánských Lázní, která si nepřála být jmenována. „Hlavně že chtějí, aby byly Mariánské Lázně v UNESCO, když tu není pořádek v nemocnici," dodala.

„Nakonec se rozhodlo, že všechna akutní lůžka se změní na lůžka ošetřovatelská v poměru 1:1. Z toho vyplývá, že k 1. lednu 2013 končí lůžková část nejen urologie, ale i chirurgie, interny a JIP," uvedl starosta města Zdeněk Král.

„Je to z toho důvodu, že dvouoborová nemocnice interna a chirurgie je ekonomicky neudržitelná. S personálními problémy, se kterými se nemocnice potýkala dlouhá léta, je velké nebezpečí, že by v následujících měsících došlo k velkým problémům a Všeobecná zdravotní pojišťovna by stejně neprodloužila smlouvu na provoz těchto dvou oddělení a nedošlo by tak ani k zachování lůžek," upřesnil.

Lidé nyní mají strach, že budou propuštěni a bude těžké si najít práci. Také poukazují na velké vzdálenosti do nejbližší fungující nemocnice.

„Do Chebu se zatím dostala pouze jedna sestřička od nás, tak nevím, proč jednatel nemocnice říká, že se do Chebu dostanou všichni," řekla jedna ze sester mariánskolázeňské nemocnice, která si také přála zůstat v anonymitě.

Navíc na povrch vyšla i další věc. A sice že někdo z vedení nemocnice telefonuje zdravotním sestrám a informuje je o tom, že mají skončit.

„Jde nám především o pacienty, kteří se kolikrát nemají jak dostat do jiné nemocnice anebo s tím mají velké problémy, a připadá mi, že jednatelé nemocnice myslí jen na miliony ušetřených peněz," řekla další ze zdravotních sester. „Urologie Nemocnice Mariánské Lázně byla na tak vysoké úrovni, že se vždy v Praze muselo uskutečnit dlouhé jednání o tom, který lékař tu bude ordinovat, a oni to teď chtějí nechat celé upadnout? To je hrůza," komentovala další ze sester mariánskolázeňské nemocnice. „Víme i o tom, že jedna z jednatelek nemocnice obvolává sestry a telefonicky jim oznamuje, od 1. ledna máte výpověď. A my vůbec nevíme, jak to celé dopadne, nemáme žádná konkrétní data, žádné smlouvy, nic," doplnila jedna ze sester rozhořčeně a dodala, že například při noční přišlo mnoho lidí s nejrůznějšími úrazy.

Odstupné mají mít propuštění pracovníci jisté.

„Pětatřicet zaměstnanců nebudeme potřebovat. Jestli jich nakonec bude šestatřicet, anebo třiatřicet, zatím nevíme, ale výpověď dostanou se všemi náležitostmi, jako je odstupné a podobně," vysvětlil jednatel mariánskolázeňské nemocnice Antonín Strolený. „Ale velká část z nich dostane zároveň nabídku z chebské nemocnice, aby nastoupili tam. To znamená, že z těch pětatřiceti bude nezaměstnaných málo. A bude záležet jen na tom, zda zaměstnanci sami budou chtít dojíždět do Chebu. Je však možné, že někdo jim již volal a řekl jim operační sestry nebudeme od prvního ledna potřebovat. Mohou být tedy ty rozhovory nejdříve neformální, ale nakonec výpovědi předáme, jak se sluší a patří na papíře," dodal s tím, že se tak stane buď na konci tohoto měsíce, anebo příští rok v lednu.

Nejbližší lůžková zdravotnická zařízení

Cheb 35 km

Sokolov 43 km

Karlovy Vary 57 km

Stod 61 km

Plzeň 82 km