Tak vypadalo jedno z největších letošních cvičení v Karlovarském kraji, kterého se v sobotu zúčastnily složky integrovaného záchranného systému. Hasiči a záchranáři si vybrali úsek D6 na mostě u Jindřichova na Chebsku.

Na dálnici ve směru z Chebu na Karlovy Vary se srazila cisterna převážející nebezpečnou látku s osobním automobilem, poté došlo k nehodě autobusu a osobního automobilu a následně k několika dalším menším kolizím osobních vozidel. „V místě byly i simulované kolony čekajících aut, které blokovaly příjezd záchranářů,“ informoval mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Úkolem záchranářů, kteří zasahovali na mezinárodním cvičení Hromada 2017, bylo jak řešení samotné dopravní nehody, tak vyproštění a roztřídění zraněných. Kromě toho se museli postarat o jejich transport sanitkami i letecky. Zasahující museli zajistit také základní potřeby pro osoby v kolonách a spuštění informační linky o účastnících nehody.

O to, aby byla situace opravdu věrohodná, se postarali maskéři z oblastního spolku Českého červeného kříže Cheb. Ti museli připravit více jak padesát figurantů. „Těm jsme nejen připravili realistické imitace nejrůznějších zranění,“ uvedl Jakub Jestřáb z oblastního spolku Českého červeného kříže Cheb. A maskéři vytvořili opravdové lahůdky. K vidění byly otevřené zlomeniny, otevřené rány v hrudníku nebo oděrky v obličeji. „Vytvoření lehčích zranění zabralo šesti maskérům dvacet minut, těžší zranění pak trvalo více jak půl hodiny.

Kromě imitace jsme figuranty instruovali k vytvoření dramatických a vypjatých situací,“ uvedl Jakub Jestřáb, z chebského Českého červeného kříže. A figuranti to zvládli opravdu skvěle. O sténání, hysterické záchvaty, dožadování se pomoci i ´pruzení´ zasahujících záchranářů nebyla nouze.

Cvičení se zúčastnilo šestnáct jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů a také hasiči z německého Waldsassenu a Marktredwitzu. Nechyběli ani čeští a němečtí zdravotníci.