Na několika místech v Chebu přibudou nové originální sochy, výsledky právě probíhajícího workshopu. S podobnými projekty mají zkušenost také v dalších městech Karlovarského kraje. I tam pak díla v ulicích a parcích zůstávají.

„Socha pro Cheb je název sochařského workshopu, který začal za účasti pěti umělců. Pořádá ho, stejně jako v roce 2006, Galerie 4 a i tentokrát je zpestřením Krajinné výstavy," informovala mluvčí chebského městského úřadu Martina Kuželová.

Umělci pracují ve dvoře u chebské 4. základní školy v Hradební ulici. Právě tam se v pátek od 19.30 hodin uskuteční vernisáž. „Sochy z hořického pískovce budou rozmístěny v parcích a zákoutích města," podotkla mluvčí.

Zpestřením byl také dřívější projekt Galerie 4, díky kterému ožila během několika let řada nik chebských domů zajímavými plastikami a sochami.

Cheb ale není jediným městem regionu, kam sochaři jezdí. Jedinečným pohádkovým rájem se může pochlubit mariánskolázeňský hotel Krakonoš, kde se konalo již osm studentských sympozií. Sochy pohádkových postav, kterých je zde již 34, tvoří studenti či absolventi Střední průmyslové školy kamenické a sochařské Hořice pod vedením akademického sochaře Michala Moravce. A další ročník začne již na začátku týdne a studenti budou tvořit sochy k pohádce O princi Bajajovi. Pod jejich rukama vznikne princ, princezna a drak.

Na Karlovarsku se už několik let koná tradiční sympozium na Horním hradě. Sjíždějí se sem umělci z celého Česka a jako základní materiál pro jejich tvorbu jim slouží především dřevo. Za uplynulé roky už tady vznikla řada jedinečných exponátů. Většina z nich zůstává na místě, kde vznikly. Tedy v prostorách bývalého hradu a zámku. Mnohdy monumentální díla jsou v současnosti rozmístěna prakticky po celé prohlídkové trase a návštěvníci památky je mohou při její prohlídce obdivovat. „Ani letos nebude řezbářsko-sochařské sympozium chybět v programu akcí pořádaných na Horním hradě," uvedl majitel památky Pavel Palacký. „Uskuteční se od 5. do 13. července a lidé, pokud k nám zamíří, mohou umělce sledovat přímo při jejich práci," uvedl Palacký.

V Sokolově se každé dva roky koná sochařské sympozium. To loňské bylo zaměřené především na umělé materiály. V předešlých dvou ročnících naopak sochaři pracovali se žulou. Jejich výtvory dnes zdobí například sokolovské parky.

Když se sympozium ve městě koná, je to příležitost pro veřejnost, aby se podívala, jak umělci pracují. Zároveň mají možnost si vyzkoušet, jak taková socha vzniká.

Zajímavostí je, že hotová díla byla navíc opatřena speciálním nátěrem. Ten má poté sochy důkladně chránit před řáděním vandalů, zejména sprejerů.