Lidé v batůžcích a taškách nebo jen tak v rukách nosí nejpotřebnější věci. „Lopaty, košťata, balená voda, čisticí prostředky," vyjmenovala Michaela Sládková z karlovarské pobočky Českého červeného kříže.

Dobrovolníci se začali hlásit hned ve středu ráno, největší nápor ale přišel po skončení pracovní doby. „O pomoc je velký zájem," poznamenala Sládková.

Do Kollárovy ulice, sběrného místa Červeného kříže v Karlových Varech, dorazili například členové vodní záchranné služby s lopatami a úklidovými prostředky. „Jednotlivci nosí zase mýdla a čisticí prostředky. Jeden pán, který má firmu, sháněl kontakt, kde by se dozvěděl, kam může se svými lidmi jet pomáhat," popsala Sládková s tím, že svou pomoc nabídli i pracovníci Českých drah v Karlových Varech. „Lidé z kanceláří se složili a nakoupili a přinesli potřebné věci," doplnila Sládková.

Sbírka na povodně odstartuje dnes v Rotavě na Sokolovsku. Rozhodlo se ji uspořádat samo město i místní obyvatelé. „Vyčlenili jsme místo na městském úřadě, kam lidé mohou nosit materiální pomoc, čisticí prostředky nebo balené vody," řekla starostka města Iva Kalátová. Sbírka podle jejích slov potrvá do odvolání. Připojí se k ní řada místních, kteří chtěli udělat sbírku vlastní. „Nakonec se spojíme s městem, abychom sbírku neštěpili. Věci pak na místo odvezeme," řekl Michal Červenka z Rotavy.