"Nevyměníš - nepojedeš!" Takový je slogan Ministerstva dopravy k výměně řidičských průkazů vydaných od 1. ledna 2001 do 30. dubna 2004. Ty se musí obměnit do konce letošního roku. Deník zjišťoval, kolik řidičů v kraji si pro nový průkaz ještě nepřišlo a číslo je vysoké více než deset tisíc.

Co se stane řidičům, když nestihnou svůj průkaz včas vyměnit? „Po uplynutí stanovené lhůty pro výměnu ŘP, nebudou neplatné ŘP opravňovat k řízení motorových vozidel," uvedl mluvčí Ministerstva dopravy Tomáš Neřold. „Řídí-li osoba motorové vozidlo na základě ŘP, který pozbyl platnost, dopouští se přestupku, za který lze uložit pokutu od 1 500 Kč do 2 500 Kč," upřesnil.

„U nás ještě zbývá vyměnit 2090 řidičských průkazů z celkového počtu 3099," uvedla mluvčí Městského úřadu v Chebu Martina Kuželová. „Při poslední výměně ŘP jsme na radnici měli fronty až v závěrečném měsíci. Tentokrát jsou fronty už nyní, protože v současné době končí takzvaným profesionálům řidičům platnost jejich průkazů profesní způsobilosti řidičů. Ty se již vydávat nebudou, nahradí je 'jen' nový ŘP s vyznačením profesní způsobilosti. Na konci roku pak také očekáváme nápor řidičů, kteří si přijdou zažádat o výměnu ŘP až na poslední chvíli," dodala.

Úředníci karlovarského magistrátu očekávají, že koncem roku nastane obvyklá doba „prozření" a pracoviště registru řidičů zavalí stohlavé fronty.

„Obvykle se to stává v celé České republice, pak je zahlcena i státní tiskárna, která nové průkazy vyrábí. Může se tak snadno stát, že když si někdo vzpomene v prosinci, bude mít problémy se vůbec dostat k vyřízení výměny přes fronty, a hrozí, že nějakou dobu na začátku roku 2014 prostě nebude moci řídit, protože nebude mít platný řidičák," upozorňuje mluvčí magistrátu v Karlových Varech Jan Kopál.

„Celkem evidujeme 7000 řidičských průkazů, které by měly být vyměněny do konce roku 2013. Zatím této možnosti využilo 2600 lidí, v tuto chvíli tedy zbývá vyměnit ještě 4400 průkazů," vyčíslil mluvčí.

Na Sokolovsku si k poslednímu červnu zatím nevyměnila průkazy více než polovina řidičů, kterých se to týká. V Sokolově to bylo 2636 lidí což je 54 procent, a v Kraslicích 527 lidí, což činí 53 procent. Deník zjišťoval, jak to v současné době na městských úřadech vypadá a jaké mají úředníci poznatky při poslední výměně. „Lidé chodí průběžně, jistě se ale najdou i tací, kteří přijdou na poslední chvíli nebo po zákonem stanovené lhůtě. Úřední dny jsou od pondělí do čtvrtka, exponovanější pak pondělí a středa. Rozšiřovat tým pracovníků ani úřední hodiny nebudeme, v minulosti nebylo lidmi využito. Po stanoveném termínu výměny, která je zdarma, pokud v ŘP nejsou nějaké změny, bude výměna zpoplatněna správním poplatkem 50 korun," řekla vedoucí odboru dopravy na sokolovské radnici Hana Schimmerová.

V sousedních Kraslicích nastínil postřehy s výměnou řidičáků tamní vedoucí odboru dopravy Zdeněk Tovara. „Český člověk je nepoučitelný a velmi rád chodí na poslední chvíli. Počítáme s tím, že jich také pár bude, co přijdou na poslední chvíli, a budou i tací, co se objeví, až ta poslední chvíle bude minulostí. Řidiči stále k povinné výměně řidičských průkazů nepřistupují příliš zodpovědně," konstatoval Tovara. Myslí si také, že fronty budou pouze nárazové, ale určitě ne takové, aby se musel rozšiřovat tým úředníků či pracovní doba.

Potvrdil též, že uplynutím doby určené k povinné výměně řidičských průkazů pozbude řidičský průkaz platnosti a výměna takového řidičského průkazu bude zpoplatněna padesátikorunou. V Aši zbývá vyměnit 742 řidičáků, což je 56,34 procent ze starých řidičských průkazů. „Při poslední výměně fronty nebyly, měli jsme otevřeno i mimo úřední hodiny, pracovníci se střídali po týdnu," informoval mluvčí ašské radnice Milan Vrbata. „Fronty nečekáme," dodal mluvčí.

(rej, roc, mák, bur)