Unikátní mapu právě vydalo chebské Občanské sdružení BALIME. Lidé v ní najdou většinu židovských památek a hřbitovů, které se nacházejí v Karlovarském kraji.

„Na to, jak je Karlovarský kraj malý, je až překvapivě bohatý na židovské památky,“ uvedla Jana Kofránková, vedoucí projektu a ředitelka o.s. BALIME. Jak vysvětlila, mapa je první publikací, který židovské památky v kraji takto souhrnně mapuje.

„Ani ta však není komplexní. Původně v ní mělo být 44 míst, ale pět z nich jsme nakonec museli vypustit,“ a to prý především z nedostatku volného místa.

A proč vlastně mapa vznikla? „V projektu jde především o stručné připomenutí možných malebných, či naopak holocaustem zle poznamenaných míst, která jsou v našem kraji spojena s židovskou tematikou,“ vysvětlila Kofránková. Mimo jiné má být první pomocí potomkům židovských obyvatel, kteří se chtějí podívat na místa, kde žili jejich předci.

„Mapa má také varovat před tím, kam až může dojít rasismus a lidská nesnášenlivost,“ podotkla a dodala, že inspirací byl projekt KEŠET, který vede chasidský Žid Jaroslav Achab Haidler.

„Ten je průkopníkem v obnovování a mapování židovských hřbitovů v České republice,“ dodala. Mapa, jejíž vznik finančně podpořil Karlovarský kraj, je čtyřjazyčná a je k dostání v infocentrech. Její součástí jsou i návody, jak se chovat na židovském hřbitově.K mapě by v budoucnu měla vzniknout i brožura.