VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zkušení houbaři najdou dobrotky v lesích i nyní

Chebsko - V sobotu dokonce Jiří Pošmura, předseda Mykologického klubu Slavkovský les, nasbíral několik chutných tmavobělek žlutavých, vhodných na oblíbené houbové pečenáče.

27.4.2015
SDÍLEJ:

MYKOLOG JIŘÍ POŠMURA absolvoval minulý týden také velkou houbařskou procházku se studenty z chebského gymnázia. Na snímku se společně radují z nálezu ucháče obecného. Foto: archiv mykologů

Houbařská sezóna na Chebsku, to je v podstatě nekonečný seriál. I nadále zkušení mykologové nechodí z lesů s prázdnou. V sobotu dokonce Jiří Pošmura, předseda Mykologického klubu Slavkovský les, nasbíral několik chutných tmavobělek žlutavých, vhodných na oblíbené houbové pečenáče.

„Dá se říci, že v tomhle období je třeba pro sběr jedlých hub zkušeností," uvedl Pošmura. „Stále se dají najít nějaké raritky. Například vzácnější ohnivce nebo ušíčka černá. K vidění je rovněž velmi zajímavá čerstvá slizovka síťovka pýchavkovitá, jejíž výskyt je velmi zřídkavý. Je třeba se ale pohybovat ve vlhčích lokalitách," upřesnil Pošmura. „No a v sobotu jsem v příkopě u polní cesty ve směru na Pomezí nasbíral úrodičku tmavobělek žlutavých," pomlaskával si houbař-kulinář Pošmura a nezapomněl také přidat tradiční jednoduchý recept na jejich přípravu. „Dělám z nich houbové pečenáče á la Pošmura. „Do misky rozklepneme dvě vajíčka, přidáme špetku soli, pepře, vegety, piva a hladké mouky a vyšleháme do řídkého těstíčka. Z hub připravíme malé kousky na řízečky, trochu posolíme, namočíme do těstíčka, které necháme dobře stéci, a obalíme ve strouhance. Řízečky vkládáme do rozpáleného oleje a pečeme do zlatova. Pak si nakrájíme cibuli na jemné malé proužky, použijeme ji na proložení s řízečky do sklenice a přidáme kousek feferonky. Předehřáté sklenice zalijeme vařícím sladkokyselým nálevem, za chvilku dolijeme a zavíčkujeme. Další dny se už dají pečenáče konzumovat," neskrýval mykolog Pošmura kulinářské nadšení a dodal, že v květnu už se všichni mohou těšit na růst dalších jedlých hub, například májovek, hlív plicních a prvních hřibovitých, jako jsou hřib kovář a borový. „Očekávám i růst oblíbeného choroše sírového," vyjádřil se mykolog.

Autor: Vladimír Kučera

27.4.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na podporu hokeje zahraje i kapela Pestalozzi.

Bijí srdce fanoušků pro hokejisty Energie?

Sokolov v sobotu patřil triatlonistům
92

FOTOGALERIE: Sokolov v sobotu patřil triatlonistům

Volby 2017. Zn.: Člověče, nezlob se

Karlovarský kraj - Jednadvacet politických stran a hnutí se bude v letošních parlamentních volbách ucházet o voličské hlasy. Jejich počet tak oproti minulým volbám, které se konaly v roce 2013, zbytněl o tři politické subjekty. A stejně tak jsou změny i ve složení odevzdaných kandidátek.

Policie hledá násilníka, ubližoval tříletému chlapci

Sokolovsko - Sokolovští kriminalisté pátrají po 29 letém muži z Kynšperku nad Ohří, který je asi 178 cm vysoké střední postavy, má krátké rovné hnědočerné vlasy na ježka, hnědé oči a prořídlé strniště.

Aš chce změnit bývalé kulturní středisko na komunitní centrum

Aš – O dotaci na rekonstrukci objektu bývalého Ašského kulturního střediska v Karlově ulici a jeho přeměnu na komunitní centrum chce požádat město Aš.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení