Šokující svědectví se rozhodl zveřejnit jeden z karlovarských podnikatelů, jehož podnik s výherními automaty byl přímo napaden Zádamského gangem. Tato skupina terorizovala, a prý likvidovala ty obchodníky, kteří jí odmítli poslušnost.

„Na vydírání, respektivě ochraně a odkoupení naší firmy v Karlových Varech se osobně angažoval Václav Tomášek (ODS), nyní člen rady města,“ uvedl svědek, jehož plné jméno, adresu i kontaktní telefon má Karlovarský deník k dispozici.

Tomášek následně přiznal, že se Zádamského skupinou spolupracoval, ale nic špatného na tom nevidí. “Náš vztah je pouze obchodní a partnerský. Žádnou jeho pravou rukou nejsem, to jsou špinavé pomluvy,“ uvedl.

Gang kolem Milana Zádamského pozatýkal začátkem letošního června Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a společně se Zádamským skončilo ve vazbě jeho dalších pět kompliců. „Tato skupina psychicky a fyzicky týrala podnikatele na Karlovarsku a Sokolovsku,“ uvedla už dříve Blanka Kosinová, mluvčí ÚOOZ.

Svědek, který o Tomáškově spoluúčasti na vydírání už informoval vyšetřovací tým, což včera potvrdila i Pavlína Kopecká z ÚOOZ, popsal mafiánské praktiky Zádamského skupiny následovně: „Nejprve nás několikrát navštívili dva ranaři a důrazně požadovali, abychom si hrací automaty pronajali právě od Zádamských. Odmítli jsme. Pak nastoupil Václav Tomášek, který nekompromisně požadoval totéž. Nakonec už nevyjednávali, ale vlítli do podniku a kladivy automaty rozmlátili. Vy se ocitnete na finančním dně a oni vás donutí přenechat jim provozovnu za zlomek původní ceny,“ líčil svědek.

O fyzickém násilí už svědek mluvil se sebezapřením. „Vím, že jednoho podnikatele zkopali, zbili a rvali ho za vlasy. Policii to nenahlásil, měl strach. To ale máme všichni. Jde nám o život i živobytí,“ doplnil svědectví napadený podnikatel.

Václav Tomášek je vyučený strojník. Jako radní karlovarského magistrátu má nyní k dispozici nejcennější informace o městě, spolurozhoduje například o prodeji domů, pozemků a městského majetku. Je také jednatelem společnosti KV Aréna, na niž Karlovy Vary uvolňují přes miliardu korun. Tomášek je přesvědčen, že nikomu nic neprovedl.

„Je mi jedno, co ti lidé dělali, já jsem čistý,“ zdůraznil radní. Zda už ho policie vyslýchala, to nepotvrdil. Přestal brát Deníku telefony. Pavlína Kopecká z ÚOOZ uvedla, že vzhledem k pokračujícímu vyšetřování další informace policie podávat nebude. „Zároveň nepotvrzujeme ani konkrétní osoby, zda a proti kterým bylo zahájeno trestní řízení,“ uvedla mluvčí. Karlovarští členové ODS vesměs uvedli, že ctí presumpci neviny. „Nebudu chtít vysvětlení, nemám proč,“ uvedl Jiří Hejda, předseda zastupitelstkého klubu ODS. Karlovarská opozice je opačného názoru. „Dokud se veškeré souvislosti neprošetří, Václav Tomášek by měl zůstat maximálně řadovým zastupitelem a vzdát se všech svých současných funkcí,“ uvedl zastupitel Petr Kulhánek (KOA).

Co říkají na obvinění Václava Tomáška jeho kolegové, najdete zde: