Průmyslová zóna v Chebu se stále rozvíjí. Pokud by vyšla jednání s potenciálními investory, vzniknout by zde mohlo až několik set ových pracovních míst.

Investice do chebského průmyslového parku je ta největší, kterou letos město plánuje. Do vybudování infrastruktury pro druhou etapu vynaloží přibližně 60 milionů korun.

„Od března by měl začít fungovat závod firmy Zimmer + Rohde na zpracování textilu," informoval chebský starosta Tomáš Linda. Vznikne zde přibližně 130 pracovních míst.

„První etapa o výměře přibližně 40 hektarů tak bude investory obsazená," podotkl s tím, že zprovoznění závodu Zimmer + Rohde nebude jediným děním v chebském průmyslovém parku.

S případnými společnostmi už jednají také developeři Accolade a Panattoni, kteří haly postaví, až se zájemci uzavřou smlouvy. Místostarosta sice nechtěl uvést jméno společnosti, prozradil však, že se jeden ze zájemců zabývá výrobou pro automobilový průmysl. „Jde o čínského producenta, díky kterému by vzniklo přes 500 pracovních míst.

„Accolade a Panattoni jsou před dokončením územního řízení. Stejně jako společnost HSV Polska," doplnil ještě Linda.

Rozvíjet se bude ale třeba Playmobil a rozšíření čeká i další etapy průmyslové zóny.

„Vypadá to, že bychom v příštím roce měli investory obsadit i druhou etapu, tedy dalších 30 hektarů," sdělil místostarosta Linda a vysvětlil, že je reálné, aby měly pozemky jasné využití. „Máme také připraveno dalších skoro 40 hektarů pro třetí etapu, kterou začneme připravovat.

V rozvoji průmyslové zóny vidíme zásadní přínos pro rozmach města. Pokud bude dostatek práce, bude to hybatel i dalšího dění," vysvětlil. „I proto se nabízí příprava dalšího rozšiřování parku, i proto jsme již scelovali pozemkové parcely," dodal.

Jak ale doplnil chebský starosta Pavel Vanoušek, problémem zůstává drahé vyjímání ze zemědělského fondu. „Za vyňatý hektar se platí 3,06 milionu korun takže třeba při 8 hektarech jde o 25 milionů korun. Pro investory je to nezanedbatelná částka."