Mnoho druhů zákeřných bakterií číhá na občany Chebu a okolí kvůli bezohledným majitelům domácích zvířat. Ohrožené jsou podle chebské veterinářky Markéty Pacltové v těchto vedrech hlavně děti, které ze země ledacos seberou.

„Bakterie jsou roznášeny hlavně průjmovitými onemocněními od zvířat, která sežerou tlející zahozené zbytky jídla," řekla Markéta Pacltová.

„Potom se bakterie přenáší na další zvířata. Přenos průjmů mezi psy v tomto horku je velmi častý. Pokud tedy váš pes olízne průjmovitý exkrement, je téměř jisté, že ho nepříjemné potíže také postihnou. Ohrožené jsou také děti, které ledacos venku osahají a pak si špinavé prstíky strkají do pusy. Nejnebezpečnější jsou tlející kočičí výkaly, ze kterých lidé mohou dostat toxoplazmózu. Každý by měl proto výkaly po svých zvířatech v těchto dnech obzvlášť pečlivě uklízet," vysvětlila.

„Když jdu vyvenčit svého psa mimo naši zahradu, chodím výhradně jen do parku," řekl dvaadvacetiletý Patrik Tulek z Chebu. Pokaždé po něm výkaly samozřejmě sbírám. Nechtěl bych mít pak na svědomí nějakého nemocného člověka nebo dalšího psa," dodal Patrik.