Oba milují cestování a neobyčejné zážitky. Rovněž provozují cestovní kancelář. „V době covidu a rušení zájezdů jsem se začal nudit, přemýšlel jsem, čím se zabavit. A pak jsme našli tenhle nádherný lom na prodej i s chatou. V nabídce byl neuvěřitelných pět let. Nikdo o něj neměl zájem,“ vysvětlil pro Deník Michal Čepek.

Pohledem od lesa.
Nevšední stavba: Mimořádný dům LO je ze zvláštního betonu a splyne s přírodou

V soutěži Česká cena za architekturu 2022 dílo prezentuje kancelář Atelier HRA z Prahy. „Návrh sauny ovlivnilo zejména místo samé a jeho specifická uzavřenost a tajuplnost. Modřínová fasáda, spodní paluba, horní paluba a schodiště jsou prvky vnějšího pláště objektu, které budou postupem času stříbřit estetiku plavidla dobrým směrem. Je pravděpodobné, že časem bude vypadat lépe než nyní. Topí se dřevem,“ přiblížil plovoucí saunu architekt Vít Šimek. Doplnil, že interiér sauny tvoří čisté smrkové dřevo.

Projekt originální sauny se zrodil v hlavě Michala Čepka a jeho manželky Marie.
Dřevěná sauna má pořád plno. Pluje na hladině zatopeného lomu u Lipnice

Plovák má segmentovou konstrukci zejména kvůli optimalizaci hmotnosti tak, aby bylo možné konstrukci na místo dopravit a smontovat bez použití mechanizace. „K lomu neexistuje přístup pro techniku. Všechno jsme museli odnést ručně úzkou soutěskou, kterou se kdysi odvážel vytěžený kámen,“ uvedl Čepek.

Plavidlo je zakotveno u skalní terasy, která umožňuje přístup na střešní terasu, dále po schodišti na spodní ochoz, po kterém je možné objekt volně obcházet.