Na nejedné české půdě mezi starými knihami najdeme kuriózní pamflet, který v roce 1948 nechala vydat československá hospodářská ministerstva. Jmenuje se Černá kniha kapitalistického hospodaření před únorem 1948 a vyšel ve stovkách tisíc výtisků. Zaručené informace o sabotážích plánu, cenových a zásobovacích přestupcích a ještě hrůznějších zjevech, neměly nechat nikoho na pochybách, že ti správní se dostali k moci právě nyní a vše špatné je dílem těch minulých.

Tereza Semotamová
Vážně to mezi námi jiskří?

Premiér Petr Fiala a jeho hospodářští ministři, v čele se Zbyňkem Stanjurou, hrají už 14 měsíců na stejnou komunikační strunu. Programové prohlášení vlády, rozhovory s premiérem, argumentace ministrů, vládních ekonomů i poslanců. To vše zpravidla začíná i končívá zoufáním nad starými dluhy, náklady na dluhovou službu nebo neudržitelností toho či onoho. Jakýkoliv asociální krok by měl být této nebohé vládě odpuštěn. Snaží se nám orchestrálně nakukat.

Alena Schillerová
je předsedkyní poslaneckého klubu hnutí ANO a stínovou ministryní financí

Je nejvyšší čas si proto připomenout, v jakém stavu přebíralo od pravicových vlád veřejné finance hnutí ANO. Psal se rok 2014 a zadlužení dosahovalo 44,4 % HDP. Náklady na dluhovou službu, navíc v tehdejších cenách, dosahovaly neuvěřitelných 55,9 miliardy korun ročně. Ekonomika nesměle rostla o 2 %. Rozhodně žádná selanka.

V neúprosné řeči čísel šlo o situaci výrazně horší, než se kterou se už 14 měsíců nešikovně potýká vláda Petra Fialy. Ta převzala zadlužení v poměru k HDP ve výši 42 %, náklady na dluhovou službu výrazně pod 50 miliardami a s tříprocentním růstem ekonomiky. Výmluvy na zděděné dluhy tak kulhají na obě nohy, podobně jako kulhala propaganda autorů Černé knihy.

Manažer a bývalý novinář Kamil Čermák.
Chceme vážně klid a pohodu?

To, jak se bude naše hospodaření vyvíjet dál, záleží v první řadě na krocích této vlády. A je nejvyšší čas, aby si to uvědomila.

Zdroj: Deník

Jedinou šancí na úspěch je samozřejmě poctivá práce. Pro připomenutí, za prvních 14 měsíců v úřadu již tehdejší ministr financí Andrej Babiš postavil Daňovou kobru, zametl s karuselovými podvody kontrolním hlášením, aktivním řízením likvidity státu snížil úrokové výdaje o miliardy. Díky centrálním nákupům, zprůhlednění zakázek a reformě zdaněním hazardu získal do rozpočtu desítky miliard. Další projekty, jako EET, kontroly převodních cen nebo reverse charge, se finalizovaly.

Alibistické výmluvy současné vlády na rozhazovačné předchůdce nejsou přijatelným argumentem, ale pokusem zastřít vlastní neakceschopnost a nereálnost předvolebních slibů. Nejsou fér. Stejně jako lamentování tehdejších hospodářských ministrů v nechvalně známé Černé knize. Ale hezky to do sebe zapadá.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.