A tentokrát už to stačilo k tomu, aby se po několikadenním napínavém stíhacím závodě dostal před Trumpa. Dvacet hlasů volitelů, kterými tento americký stát na severu v oblasti Velkých jezer disponuje, pak bohatě stačilo Joe Bidenovi, aby se stal prezidentem Spojených států.

Americké prezidentské volby
Rozhodující moment voleb? Biden převzal vedení v klíčové Pensylvánii

Při setrvalém trendu tamních korespondečních hlasů, kterých zbývalo sečíst ani ne pět procent, se dalo říci, že americké prezidentské volby skončily. A že novým prezidentem USA byl zvolen Joe Biden. Ano, ještě zbývalo dopočíst poměrně dost hlasů, v některých státech, jako Arizoně, nebylo ještě stále jasné, jak to dopadne.

A Aljaška, kde Trump výrazně vedl, prohlásila, že počká až na všechny korespondeční hlasy a pak je teprve spočítá, což může být někdy začátkem příštího týdne.

Bitvy po bitvě

Do tvrdé bitvy se pustily také týmy právníků najatých Donaldem Trumpem. Sám Trump pak svoji rýsující se prohru označil za spiknutí velkého kapitálu, médií a technologických společností. A dodal, že rozhodně vyhrál a nic jiného neuznává. A že nakonec dají americké soudy za pravdu jemu.

Český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček
Český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček: Spojené státy čeká období zápasů

Pokud skutečně nedošlo k masivním prokazatelným volebním podvodům, které nelze vyloučit, byť Donald Trump nepředložil zatím jediný důkaz svědčící o opaku, ani soudy zřejmě výsledek voleb nezmění v Trumpův prospěch. A prezidentem USA se stane jeho demokratický vyzyvatel Joe Biden.

Spojené státy však od Trumpa převezme ve velmi zbědovaném stavu, ekonomickém, zdravotním i politickém. A bude to mít velmi těžké, aby uspěl, aby Spojené státy postavil zpátky na nohy.

Udělat Ameriku velkou

Prvním, velmi těžkým a také velmi dlouhým úkolem bude přesvědčit masy zmanipulovaných a někdy i zfanatizovaných Trumpových voličů. Že zvítězil férově, že na korespondenčním hlasování, mimochodem tam hojně užitým i na Aljašce, kde Trump suverénně vyhrál, není nic nelegálního. A že Donald Trump prostě jen neunesl prohru. Velmi v tom bude potřebovat pomoci i od republikánů, kteří mají velkou a možná poslední šanci se dostat z trumpovského stínu a stát se zase „normální“ politickou demokratickou silou.

Druhým, obrovským problémem bude zvládnutí koronavirové nákazy. Lze doufat, že někdy na přelomu roku začne v USA očkování vyzkoušenou vakcínou a někdy na jaře se podaří situaci stabilizovat. Ale i tak bude obrovským úkolem rychle rozběhnout ekonomiku, vrátit život do normálních kolejí.

Americký prezident Donald Trump
Sčítání hlasů v USA vrcholí. Trump už zkouší soudní cestu

Třetím úkolem bude vrátit důvěru v Ameriku u skutečných spojenců USA, především u Evropské unie. Znovu zasednout ke stolu, kde se jedná o boji proti globálnímu oteplování, restartovat transatlantické obchodní partnerství. A ano, v něčem, především ve vztahu k expanzivní čínské diktatuře a putinovskému Rusku, na Trumpa navázat a ještě přitvrdit.

Sedmasedmdesátiletého Joe Bidena čeká vrchol jeho života, ale i po všech těžkých životních zkouškách, kterými prošel, jeho vůbec nejtěžší úkol. Udělat Ameriku znovu velkou, protože to, co z ní udělal Donald Trump, jen velké vypadá. Ale ve skutečnosti je jeho dědictví jen jedna velká, nafouknutá bublina, která právě splaskla. Tak jako splaskl nabubřelý Trump.