Po oznámení nástupce Dominika Duky se většinou ozývalo slovo kontinuita. Papež František si za nového pražského arcibiskupa vybral šéfa olomoucké diecéze Jana Graubnera, který je představitelem stejné konzervativní linie jako končící primas český.

Největší údiv však způsobilo, že čtyři roky přesluhujícího kardinála Duku střídá muž jen o pár let mladší. Jinak řečeno, Graubner bude mít příští rok 75 let, tudíž nárok na církevní důchod. Podle jeho včerejších slov ale Vatikán na nějaký ten pátek nehledí a spíš jde směrem k seniorním duchovním. Je poněkud absurdní, že právě Graubnerův věk vzbudil nejvíc otázek. Nemá snad církev dost jiných věcí k řešení? Jistěže ano.

Pražský arcibiskup Dominik Duka (vlevo) a jeho nástupce, dosavadní olomoucký arcibiskup Jan Graubner na tiskové konferenci v Arcibiskupském paláci, 13. května 2022
Vatikán vybral Dukova nástupce. České katolíky povede arcibiskup Graubner

Nemám na mysli jen fakt, že podle Sčítání lidu 2021 se k ní přihlásilo pouhých 18,7 procenta obyvatel a bez náboženské víry je 68,3 procenta lidí. Domnívám se, že Dominik Duka k ateismu zdejší populace přispěl nemalým dílem. Byl totiž velmi úspěšným sekundantem světské moci.

Našel cestu k Václavu Klausovi a přátelil se s Milošem Zemanem. Jakkoli se může pyšnit dohodou o vypořádání majetkových záležitostí na Pražském hradě, jeho příchylnost k prezidentům s pošramocenou pověstí mu vyčítali bezvěrci i řada jeho bratří v církvi. „Když kněz zamění úlohu duchovního pastýře za roli pragmatického politika, selže nakonec v obojím. Jako pastýř i jako amatérský politik," uvádí například Tomáš Halík.

Duka proslul coby člověk, který nefandí novotám a modernizačním tendencím. Postavil se za pátera Piťhu, jenž vášnivě odsoudil Istanbulskou úmluvu proti násilí na ženách, v níž viděl návod k rozvratu rodin a propagaci stejnopohlavních párů. Naposledy překvapil svým blogem, v němž našel jistý druh pochopení pro ruské vojáky a vyslovil se pro ochranu života, byť by se zrodil z násilí okupantů. Duka si se Zemanem notoval i v důrazu na český nacionalismus. A nevadilo mu, že v Praze vedl kandidátku Okmurovy SPD Josef Nerušil, který měl v minulosti na pražském arcibiskupství na starost Dukův facebookový profil.

Kateřina Perknerová
Pop ekonom v čele banky

Jan Graubner je sice tradiční katolický hodnostář, ale jeho celoživotní moravské působení ostré hrany obrousilo. Má rád víno, je vtipný a pokorný. Kněžím ve své farnosti říkával: „Kdo budoval svoje dílo, opouští své místo těžko, kdo se snažil budovat dílo Boží, ví, že v tom může pokračovat kdekoliv, kam ho Pánbůh pošle. To mám před očima a chtěl bych to uskutečnit,“ řekl. Jistě mu mnozí připomenou škraloup v podobě shovívavého postoje ke knězi Mertovi, později odsouzenému za pohlavní zneužívání ministrantů. S tím se nový primas český bude muset vyrovnat sám.

„Nastupuje do velmi těžké situace, velkého ohrožení a nezajištěnosti. Řešení válečné katastrofy vyžaduje uvnitř naší společnosti a národa spolupráci, úctu a toleranci. Chce to moravskou mentalitu, která umí sjednocovat. Věřím, že arcibiskup Jan to dokáže,“ sdělil při předání štafety Dominik Duka. Pokud v tom Jan Graubner obstojí, bude jeho mise, jakkoli dlouhá, užitečná.