Máme za sebou co do stupňů Celsia první letní den. Otevřely se všechny základní školy a obchody. Byť rotačně či s rouškami a rozestupy. Tím aktuální porce optimismu končí. Ačkoliv se masivně očkuje, na kýženém čísle 100 tisíc denně nejsme ani náhodou. Obě dávky vakcíny nemají zdaleka všichni senioři nad 70 let. Na schválení stále čeká zásadní stavební zákon a norma o kurzarbeitu pravděpodobně narazí v Senátu na smršť úprav.

Martin Komárek.
Rozvolnění a listopad 89

Opozice z toho slovy předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové vyvodila jednoznačný závěr: „Tato vláda nemá mít důvěru, protože dělá jednu chybu za druhou, ať už se to týče koronaviru a řešení krize, nebo Vrbětic a vysvětlování cesty pana Hamáčka do Moskvy.“ Při pohledu na průzkumy volebních preferencí se jejímu radikalismu nelze divit. Dvojblok Pirátů a STAN s náskokem vede, podle agentury Kantar CZ se na druhé příčce usídlila koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a až ze třetího místa jim na záda hledí hnutí ANO.

Přesto duo Bartoš Rakušan muselo vzdát nereálný plán na získání 120 hlasů pro rozpuštění sněmovny a předčasné volby. Nyní se i oni kloní k vyslovení nedůvěry vládě ANO a ČSSD počátkem června, až odejdou všichni zaměstnanci ruské ambasády kromě povolených sedmi diplomatů a 25 technických pracovníků. Sice nikdo moc nechápe, jak to souvisí s hlasováním o nedůvěře Babišově kabinetu, ale budiž.

Návrh pravděpodobně podpoří poslanci SPD, KSČM a Trikolóry. Vláda padne. Prezident Zeman nechá u moci stejný Babišův tým v demisi. A zaklekne na každého ministra, který by mu nebyl po vůli. Jakož i na premiéra, například ve věci neprodloužení mandátu ředitele BIS Michala Koudelky.

 

Roman Gallo
Jak novináři přicházejí o důvěru

 

Bůh suď, jak z této situace hodlá profitovat opozice. Tři měsíce před volbami totiž nepůjde o principiální postoj, ale o spektákl pro voliče. Těžit z toho budou Andrej Babiš, Miloš Zeman a Tomio Okamura. O to Ivanu Bartošovi a Petru Fialovi zajisté nejde. Takže o co? Vědí, co chtějí?

Nepochybně to ví Andrej Babiš: vyhrát volby. Pořád se mu to může podařit.