Navalnyj, jehož protikorupční fond přinášel odhalení obrovských, legální cestou nezískatelných majetcích ruských politiků, úředníků a s nimi spojených lidí, ležel v žaludku mnoha lidem. Nejen současným vládcům Kremlu. Takže i pachatelé a objednavatelé útoku na Navalného nemusejí být přímo tam. Lidí, kterým aktivity tohoto opozičníka šláply na kuří oko, je mnoho.

Hlavní odpůrce Kremlu Alexej Navalnyj ukazuje svůj hlasovací lístek ve volební místnosti v Moskvě
Vypil čaj a bojuje o život. Opozičního vůdce Navalného zřejmě otrávili

Ruský režim ale už v minulých letech ukázal, že fyzická likvidace nepohodlných lidí není něčím, před čím by se zastavil.

Od vraždy Alexandra Litviněnka, bývalého ruského špióna, který byl v roce 2006 otráven ruskými agenty ve Velké Británii, o tom není možné mít pochyby. Vraždu Britové podrobně vyšetřili a zdokumentovali. Vykonavatele Putinův režim do Británie nevydal. Mnoho lidí sice může říci, že Litviněnko byl exagent, nikoli běžný opozičník, ale jsou tu i další případy. Třeba vražda bývalého vicepremiéra a opozičního lídra Borise Němcova z roku 2015, kde byli odsouzeni údajní vrazi, nikoli objednavatelé.

K čemu potřebujeme USA

Navalného státní orgány šikanují soudními procesy, které jsou podle rozsudků Evropského soudu pro lidská práva jasně zmanipulované. Nedovolují mu kandidovat. Zavírají ho za demonstrování. Jeho protikorupční fond musí ukončit činnost a znovu se zaregistrovat.

A pořád to nestačí. Něco v čaji může být poslední výstraha. V režimech, jako je ten putinovský v Rusku, se prostě takové věci dějí.